Sałatka Kreteńska / sałatka Dakos
0
Cebula
,
Kuchnia Grecka
,
Kuchnie Świata
,
Ogórki
,
Oliwki
,
Papryka
,
Pomidor
,
Sałatki
,
Sałatki i przekąski
Kilka lat temu lecąc na Kretę wiedziałam, że jednym z dań, które muszę tam spróbować są kreteńskie Dakos czyli grzanki jęczmienne z pomidorami, serem Mizithra, zwieńczone oliwką. Na miejscu odkryłam, że Dakos mają również swój "odpowiednik" w postaci sałatki i to dziś przepis na nią Wam podrzucam.
WSKAZÓWKI:
Do sałatki użyłam Oliwki Kalamata Athina. Oliwki te pochodzą właśnie ze słonecznej Grecji Są pyszne i pełne smaku. Pasują idealnie do wielu dań rodem z Hellady jak i do dań kuchni świata. [współpraca reklamowa z Greek Trade]
Jeżeli nie znajdziesz nigdzie sera Mizithra do sałatki - możesz zastąpić go serem Manouri, który jest popularniejszy lub ostatecznie serem feta.
Podobnie z sucharami Paximadia - jeżeli ich nie znajdziesz, możesz zastąpić je zwykłymi pszennymi grzankami (choć jęczmienne są znakomite).
Składniki na 2-3 porcje sałatki:
3 pomidory
2-3 ogórki gruntowe
1 zielona papryka
1 mała czerwona cebula
Garść oliwek Kalamata Athina
60 g sera Mizithra
Kilka sucharów/grzanek jęczmiennych Paximadia
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
1, Ogórki obieramy i kroimy. Podobnie robimy z pomidorami, papryką i cebulą. Warzywa przekładamy do miseczek lub dużej miski.
2. Dodajemy oliwki Kalamata, ser, suchary, oliwę, ocet oraz suszone oregano. Całość mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz