Syrop z mniszka lekarskiego / miód z mniszka lekarskiego


Syrop z mniszka lekarskiego 💛 Czyli moje zbawienie gdy kaszel chce mnie zadusić :( Miód z mniszka cudownie okleja gardło i łagodzi jego ból. Przetestowałam go na dziesiątkach duszących nocy w życiu i on naprawdę działa! 




WSKAZÓWKI:

Mniszek lekarski zawiera m.in witaminę A, C, D i witaminy z grupy B oraz potas, krzem, magnez czy żelazo. Działa przeciwzapalnie.

Kwiaty mniszka zrywamy daleko od drogi, najlepiej w południe gdy kwiaty są całkowicie rozłożone.

Mniszek lekarski i mlecz to dwa różne gatunki roślin. W Internecie znajdziecie grafiki przedstawiające znaki szczególne obu gatunków i informacje jak je rozróżnić. Mniszek najlepiej zbierać zaraz po jego zakwitnięciu w maju gdy mlecz jeszcze nie zaczął kwitnąć (a robi to w czerwcu).

Podczas gotowania mniszek traci część swoich właściwości, to oczywiste, ale nadal sporo ich zostaje. Mniszek w "sezonie" czyli maju śmiało można jeść na surowo - zarówno kwiaty jak i liście są jadalne. Można dodawać je do sałatek, koktajli czy soków.

W przepisie na syrop z mniszka mojej babci daje się aż 1kg cukru na 500 kwiatów (ok. 425g) i syrop jest gęsty. Ja dodaję mniej cukru i nadal jest super, choć jest on rzadszy.

W zimnym miejscu miód z mniszka spokojnie wytrzyma min. 12 miesięcy, ja piłam nawet 5-letnie i nadal były dobre 💪


Składniki na 3-4 słoiki jak po dżemie:

500 kwiatów mniszka lekarskiego

1-1,5l wody (nie więcej)

ok. 350 g cukru

1 kawałek imbiru (opcjonalnie)

1 ekologiczna/bio cytryna


Przygotowanie:

1. Uzbierane, wyleżane kwiaty na jasnym prześcieradle (przez kilka godzin aby wyszły robaczki) myjemy i wrzucamy do garnka/garnków i zalewamy wodą.

2. Cytrynę sparzamy wrzątkiem i szorujemy. Ścieramy z niej skórkę, a sok wyciskamy do garnka. Imbir ścieramy lub kroimy w plastry.

3. Całość gotujemy ok. 10-15 min. Odstawiamy na 12-24h.

4. Po upływie czasu kwiaty mniszka odcedzamy przez gazę/sitko. Wodę z kwiatów gotujemy z cukrem przez ok. 1,5 h. Staramy się jak najczęściej mieszać.

5. Przelewamy wrzący syrop z mniszka do wyparzonych słoików. Dobrze zakręcamy i przewracamy do góry dnem. Układamy na ręcznikach. Owijamy słoiki jak najlepiej. Trzymamy tak otulone do momentu aż całkowicie wystygną. 

Film instruktażowy jak wykonać ten przepis znajdziecie TUTAJ!

Jeżeli macie ochotę przygotować więcej wiosennych przetworów koniecznie wypróbujcie przepis na ogórki małosolne oraz marynowane rzodkiewki :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger