Sernik pistacjowy


Kremowy, delikatny i prosty do zrobienia - najlepszy sernik pistacjowy. U mnie potrójnie pistacjowy - z pastą pistacjową w środku i kremem pistacjowym oraz pistacjami na wierzchu. Jak z najpyszniejszej cukierni :)



WSKAZÓWKI:
Do sernika możesz dodać dodatkowo 200 g serka mascarpone - sernik będzie bardziej kremowy i wyższy. Mleko możesz zastąpić częściowo śmietaną 30-36%.

Zamiast pasty pistacjowej do sernika możesz dodać krem pistacjowy (słodzony). Dodaj go więcej od pasty (ok. 250-300 g) i zmniejsz ilość słodzidła (do ok. 7 łyżek)

Sernik możecie udekorować dodatkowo kremem pistacjowym (przepis na domowy znajdziecie TUTAJ!) i pistacjami, ale pyszny będzie też "goły". Sprawdzi się też polewa z białej czekolady.

Składniki:

150 g herbatników

80 g masła

1 kg twarogu sernikowego

150-200 g pasty pistacjowej (zmielone pistacje 100%)

100 ml mleka/napoju roślinnego

3 jajka

10 łyżek cukru/erytrolu/ksylitolu

2 budynie śmietankowe

Dekoracja: krem pistacjowy, pistacje


Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku. Herbatniki kruszymy na miał i mieszamy je z roztopionym masłem.

2. Jajka ubijamy z cukrem/erytrolem/ksylitolem na puszystą masę. Dodajemy pastę pistacjową i miksujemy.

3. Wlewamy mleko/napój roślinny, wsypujemy budynie śmietankowe i stopniowo łyżka po łyżce dodajemy twaróg sernikowy cały czas miksując.

3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Tortownicę zzewnątrz obkładamy dokładnie folią aluminiową. Na dnie tortownicy uklepujemy herbatniki z masłem, a na to przelewamy masę serową.

4.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę wkładamy do większej formy, wlewamy do niej wrzątek do połowy wysokości tortownicy (najlepiej robić to od razu w piekarniku). Pieczemy przez 1h.

5. Przestudzony sernik dekorujemy kremem pistacjowym i pistacjami. Sprawdzą się też wiórki z białej czekolady czy liofilizowane owoce.


Film instruktażowy jak wykonać ten przepis znajdziecie TUTAJ!



2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wykorzystałam już ten przepis kilka razy! Zawsze wyszedł przepyszny ❤️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger