Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym

 

Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym 🥢 uważajcie... Ten makaron uzależnia! Jest aromatyczny, sycący i bardzo prosty do zrobienia - przenosi swoim smakiem i zapachem na Chińskie ulice, a wiecie, że podróże kulinarne to to co lubię najbardziej 😎

[REKLAMA HOUSE OF ASIA]


WSKAZÓWKI:

Do mojego dania użyłam fantastycznej nowości od House of Asia czyli makaronu Chow Mein z dodatkiem gryki - jej smak jest wyczuwalny, lekko orzechowy, ale nie dominujący danie. Świetnie komponuje się z resztą dodatków! 🥢 Jeżeli jednak go nie znajdziecie w sklepie – sprawdzi się również klasyczny makaron Chow Mein.

Zamiast mielonego mięsa z wieprzowiny możecie użyć mielonego mięsa z kurczaka lub rozdrobnionego tofu.


Składniki na 4 porcje:

1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia

250 g mielonego mięsa wieprzowego

1/2 papryki

1 szalotka

4 liście kapusty pekińskiej

2 ząbki czosnku

2 cm kawałek imbiru

1 papryczka chili

2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia

1 łyżka octu ryżowego House of Asia

Sok z 1/2 limonki

2 łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy

6 łyżek wody

1 łyżka oleju do smażenia

Do podania: szczypior, sezam czarny, papryczka chili


Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. W misce mieszamy bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.

3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki.

4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min.

5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min.

6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger