Makaron z wieprzowiną w sosie słodko-kwaśnym
Makaron z wieprzowiną w sosie
słodko-kwaśnym 🥢 uważajcie... Ten makaron uzależnia! Jest
aromatyczny, sycący i bardzo prosty do zrobienia - przenosi swoim
smakiem i zapachem na Chińskie ulice, a wiecie, że podróże
kulinarne to to co lubię najbardziej 😎
[REKLAMA
HOUSE OF ASIA]
WSKAZÓWKI:
Do
mojego dania użyłam fantastycznej nowości od House of Asia czyli
makaronu Chow Mein z dodatkiem gryki - jej smak jest wyczuwalny,
lekko orzechowy, ale nie dominujący danie. Świetnie komponuje się
z resztą dodatków! 🥢 Jeżeli jednak go nie znajdziecie w sklepie
– sprawdzi się również klasyczny makaron Chow Mein.
Zamiast
mielonego mięsa z wieprzowiny możecie użyć mielonego mięsa z
kurczaka lub rozdrobnionego tofu.
Składniki
na 4 porcje:
1
opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia
250
g mielonego mięsa wieprzowego
1/2
papryki
1 szalotka
4
liście kapusty pekińskiej
2
ząbki czosnku
2
cm kawałek imbiru
1
papryczka chili
2
łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia
1
łyżka octu ryżowego House of Asia
Sok z 1/2 limonki
2
łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy
6
łyżek wody
1
łyżka oleju do smażenia
Do
podania: szczypior, sezam czarny, papryczka chili
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2.
W misce mieszamy bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce
imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy
ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.
3.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5
minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki.
4.
Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną
w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min.
5.
Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy
przez 5 min.
6.
Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i
papryczką chili.
Do mojego dania użyłam fantastycznej nowości od House of Asia czyli makaronu Chow Mein z dodatkiem gryki - jej smak jest wyczuwalny, lekko orzechowy, ale nie dominujący danie. Świetnie komponuje się z resztą dodatków! 🥢 Jeżeli jednak go nie znajdziecie w sklepie – sprawdzi się również klasyczny makaron Chow Mein.
Zamiast mielonego mięsa z wieprzowiny możecie użyć mielonego mięsa z kurczaka lub rozdrobnionego tofu.
Składniki na 4 porcje:
1 opakowanie makaronu pszenno-gryczanego Chow Mein House of Asia
250 g mielonego mięsa wieprzowego
1/2 papryki
1 szalotka
4 liście kapusty pekińskiej
2 ząbki czosnku
2 cm kawałek imbiru
1 papryczka chili
2 łyżki ciemnego sosu sojowego House of Asia
1 łyżka octu ryżowego House of Asia
Sok z 1/2 limonki
2 łyżeczki miodu, melasy lub syropu z agawy
6 łyżek wody
1 łyżka oleju do smażenia
Do podania: szczypior, sezam czarny, papryczka chili
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. W misce mieszamy bardzo drobno pokrojony czosnek, starty na tarce imbir bez skórki, drobno pokrojoną papryczkę chili, sos sojowy ciemny, ocet ryżowy, sok z limonki, miód i wodę.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy na nim mięso mielone przez 5 minut. Mięso przekładamy z patelni do miseczki.
4. Na patelnię przekładamy pokrojoną w kostkę szalotkę, pokrojoną w paski paprykę oraz posiekaną kapustę. Smażymy przez 5 min.
5. Dodajemy mięso, podsmażamy przez 2 min. i wlewamy sos. Podsmażamy przez 5 min.
6. Łączymy z ugotowanym makaronem. Podajemy ze szczypiorem, sezamem i papryczką chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz