Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem

 

Już niedługo rozpoczyna się Chiński Nowy Rok i z tej okazji przygotowałam dla Was tę znakomitą, rozgrzewają zupę nawiązującą do kuchni syczuańskiej - jednej z kuchni regionalnych w Chinach. Zupa jest pełna warzyw, w tym grzybków Shiitake i pędów bambusa od House of Asia, które "robią" robotę w tym daniu! Psst, zupa jest bardzo sycąca!


[REKLAMA]



WSKAZÓWKI:
Jeżeli chcesz do zupy śmiało możesz dodać więcej warzyw. Sprawdzą się do niej pieczarki, pokrojona w paseczki marchewka, kolorowe papryki pokrojone w słupki czy wcześniej lekko przesmażone boczniaki.
Zamiast kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu.
Do ugotowania zupy wybierz dowolny, ulubiony bulion. Ja użyłam warzywny, ale dobrym wyborem będzie również bulion drobiowy lub drobiowo-wołowy.
Zupę możesz podać również z makaronem np. Chow Mein. Ugotuj go osobno, przełóż do miski i zalej zupą.

Składniki:
2 piersi z kurczaka
2 łyżki oleju
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
1 szalotka
1/2 papryki czerwonej
1 marchewka
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
ok. 1 l bulionu
Do podania:
Szczypior/dymka
Sezam

Przygotowanie:
1. Grzyby Shiitake zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min. Po upływie czasu kroimy je na mniejsze kawałki.
2. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek i pokrojoną w piórka szalotkę, a także mąkę ziemniaczaną. Podsmażamy przez 2 min.
3. Dodajemy pokrojone w paseczki piersi z kurczaka, paprykę oraz marchewkę. Do garnka przekładamy również namoczone grzyby Shiitake wraz z wodą w której się moczyły. Wlewamy sos sojowy jasny, ocet i bulion. Gotujemy przez 15 min.
4. Zupę podajemy z pędami bambusa, szczypiorem, olejem z sezamu i sezamem.






1 komentarz:

  1. Do podania polecam również olej z pestek dyni. Pasuje do azjatyckich dań dzięki orzechowemu aromatowi :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger