Piernik długodojrzewający mojej babci (staropolski)


Piernik długodojrzewający mojej babci 🤶 Czyli najbardziej wyjątkowy przepis na nadchodzące święta! Z tego przepisu zrobicie zarówno piernik długodojrzewający (staropolski) jak i pierniczki. Długie leżakowanie ciasta sprawia, że zyskuje ono głęboki i szlachetny smak. Maksymalna data wyrobienia ciasta: 21.11 ale najlepiej ciasto wyrobić JUŻ! Maksymalna data pieczenia: 12.12 🎄



Jak zrobić idealny piernik długodojrzewający?

Do zrobienia piernika użyj najświeższe możliwe składniki, z długą datą ważności.
Wybierz przyprawę do piernika bez cukru. Chcesz kupić przyprawy, nie cukier. Cukier dodamy sobie sami.
Podczas piernika zachowaj jeszcze wyższą higienę niż zawsze. Czyste ręce, czysta miska, garnek, szklanki i łyżki. Nie oblizuj ich!
Wytrzyj ścianki miski gdy ciasto będzie już gotowe do leżakowania. 

W jakiej misce trzymać ciasto na piernik długodojrzewający?

Ciasto trzymaj w szklanej, porcelanowej lub ceramicznej misce. Unikaj raczej metalu, plastiku i silikonu.

Jak przechowywać ciasto na piernik długodojrzewający?

Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą, ale zrób to nieszczelnie. Możesz ponakłuwać folię wykałaczką. 
Piernik trzymaj w zimnym miejscu, w temperaturze między 3-4 a 7 stopni. Ja trzymam go na zimnej klatce schodowej gdzie jest ok. 6 stopni. 
Piernik najlepiej trzymać w zimnym pomieszczeniu, a nie lodówce. Ostatecznie lodówka będzie również OK. Trzymaj ciasto na dolnej półce, nie "wietrz" lodówki i zamykaj szczelnie inne produkty aby ich zapachy nie przeszły do piernika.

PRZEPIS NA PIERNIK DŁUGODOJRZEWAJĄCY (STAROPOLSKI)

WYRABIANIE CIASTA NA PIERNIK DŁUGODOJRZEWAJĄCY (01.11-21.11)

Składniki:
1 kg mąki pszennej (typ 450-650)
250 g masła
500 g miodu
1 szkl. cukru
4 jajka
3/4 szkl. mleka
5 kopiastych łyżek przyprawy do piernika
1 kopiasta łyżka cynamonu
4 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka lub łyżeczka kakao (można pominąć)
Opcjonalnie (polecam): 1/3 szkl. posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:
1. Do garnka przekładamy masło, cukier i miód. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia cukru (nie doprowadzamy do wrzenia).
2. Dodajemy przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 min. do przestudzenia.
4. Mąkę i sodę przesiewamy do miski. Wlewamy przestudzoną masę i mieszamy.
5. Dodajemy roztrzepane jajka i mleko. Dokładnie mieszamy.
6. Dodajemy orzechy włoskie i ponownie mieszamy.
7. Miskę przykrywamy folią spożywczą (przykrywamy, nie szczelnie owijamy, możemy ponakłuwać wykałaczką). Odkładamy w zimne miejsce (temp. między 3-4 a max. 7 stopni). 

PIECZENIE PIERNIKA DŁUGODOJRZEWAJĄCEGO (09.12-12.12)
Do piernika potrzebujemy blaszkę prostokątną ok. 35x40 lub nawet lekko mniejszą.

1. Ciasto wyciągamy z chłodnego miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę (sam spód) wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta porządnie wyrabiamy i wałkujemy na wielkość i kształt blaszki podsypując lekko mąką.
3. Przekładamy ciasto delikatnie do blaszki (nie musi dochodzić aż do boków, śmiało może być mniejsze). Pieczemy ok. 20 min. do suchego patyczka.
4. Czynności powtarzamy z pozostałymi częściami ciasta (jednak pieczemy je krócej bo ok. 15-17 min. gdyż piekarnik jest już mocno nagrzany).
5. Spody studzimy i chowamy przykryte (w pojemniku lub w ścierce) w zimne miejsce.

PRZEKŁADANIE PIERNIKA DŁUGODOJRZEWAJĄCEGO (16-20.12)

1. Na tydzień przed świętami obkrawamy boki piernika i próbujemy jego słodkość, a następnie dobieramy odpowiednią masę do przełożenia według naszych preferencji smaku/słodkości. U nas był to dżem aroniowy, ale może to być też krem orzechowy, marcepanowy, czekolada itd.
2. Blaty przekładamy masą, nie żałujemy jej 😊
3. Przełożony piernik dociskamy przez 3 dni np. szklaną deską albo blaszką. Trzymamy w zimnym miejscu.
4. Dzień przed Świętami można oblać go polewą z czekolady lub posypać cukrem pudrem tuż przed podaniem. My nasz piernik podzieliłyśmy na 4 części.

PIECZENIE PIERNICZKÓW DŁUGODOJRZEWAJĄCYCH (09-12.12)

1. Ciasto wyciągamy z chłodnego miejsca. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą część ciasta porządnie wyrabiamy i wałkujemy podsypując lekko mąką. Z ciasta wykrawamy ulubione, świąteczne kształty. Pierniczki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
3. Pieczemy przez ok. 15 min. Studzimy na kratce. Przechowujemy w zamykanym pojemniku ze skórką z chleba lub ćwiartką jabłka (zmieniamy codziennie lub co drugi dzień). 








9 komentarzy:

  1. Na jaką grubość wałkować? Czy pierniczki pozostają kruche czy są miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej ! Jaka pojemnosc ma u Ciebie szklanka ? Dzięki za odpowiedz (i za przepis) ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze raz zapytam czy pierniczki będą miękkie

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak jeżeli będziesz przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku ze skórką z chleba lub jabłkiem

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie,a czy mogę przechowywać na ganku,tam nie mam kaloryfera i temperatura jest niska, tylko są drzwi wyjściowe, więc często otwierane,

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli temperatura jest w takich granicach jakie podałam to jak najbardziej :)

      Usuń
  6. Czyli już nie mogę zrobić ciasta? Nie dojdzie do siebie? Czy mogę coś zrobić by się udał 🙏❤️ kurcze,wpadłaś mi na insta za późno 😅hehe❤️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobić można, ale nie będzie aż tak dobry :D będzie pyszny, ale mógłby być jeszcze pyszniejszy :D

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger