Wegańskie "udka z kurczaka"
Tak, tak! Udka bez mięsa! Sama nie wierzyłam, że tak się da, ale się da! A wszystko dzięki Jackfruitowi - to właśnie on "udaje" nam mięso i bardzo dobrze mu to idzie. Jackfruit to inaczej owoc chlebowca różnolistnego. Pierwszy raz spotkałam się z nim 3 lata temu na Bali. Ciężko było go nie zauważyć bo rośnie nawet do metra wielkości i często osiąga 30 kg wagi Najczęściej używa się go do robienia "pulled pork" (z tego przepisu też możecie go zrobić, wystarczy, że ugotujecie go z przyprawami i odcedzicie) ale nada się też właśnie do robienia udek, kebaba, sałatek czy azjatyckich makaronów. To wielozadaniowy owoc, smaczny również solo.
Szarpany, zielony Jackfruit Quality Food idealnie nadaje się do tego przepisu. Jest już rozdrobniony więc nie trzeba bawić się z nim w rozrabnianie. Jest też ogólnodostępny w sklepach! Jeżeli jednak nie znajdziesz żółtej puszki jackfruita możesz użyć zielonej i samodzielnie go rozdrobnić.
Udka możesz opanierować dodatkowo w panko lub pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Polecam gotowe udka polać słodkim sosem chilli i posypać sezamem.
Składniki na 5 udek:
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka siemienia lnianego
Woda
Marynata:
1 łyżka oleju
1 łyżeczka cukru kokosowego House of Asia
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
2 przeciśnięte ząbki czosnku
Dodatkowo: Seler naciowy
Opcjonalnie: Panierka Panko
Przygotowanie:
1. Jackfruita odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Przekładamy go do garnka i zalewamy wodą lekko ponad jego stan. Dodajemy do niego paprykę słodką i wędzoną, przyprawę do kurczaka i sos sojowy. Mieszamy i gotujemy przez 15 min.
2. W miseczce mieszamy zmielony len i 6 łyżek wody. Odstawiamy do napęcznienia.
3. W drugiej miseczce robimy marynatę. Wlewamy sos sojowy, olej rzepakowy, cukier kokosowy, przyprawę do kurczaka i przeciśnięty czosnek.
4. Ugotowanego jackfruita odcedzamy, przekładamy ponownie do garnka i dodajemy siemię lniane. Mieszamy.
5. Papier ryżowy przez kilkanaście sekund namaczamy w zimnej wodzie.
6. Przekładamy na niego ok. 2 łyżki jackfruita, układamy kawałek selera naciowego, formujemy udko, zawijamy papier ryżowy.
7. Smarujemy marynatą, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
8. Pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.
Wpis powstał we współpracy z Quality Food / DeCare.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz