Zapiekana feta w cieście francuskim & Lekka sałatka z rukolą

 


Zapiekana feta w cieście francuskim z sezamem i miodem & Lekka sałatka z rukolą. Jeżeli jesteście fanami lekkiej kuchni śródziemnomorskiej to mogę dać Wam gwarancję, że ten przepis Wam zasmakuje. Pyszna grecka feta, chrupiące ciasto francuskie z nutą sezamu i miodem, a do tego wyrazista i lekka sałatka z rukolą. Pycha!



WSKAZÓWKI:
Podczas przygotowania tego przepisu towarzyszył mi mały nóż do pomidorów z ząbkowaną krawędzią od Victorinox, któremu niestraszne są też inne produkty. Jest uniwersalny, niewielki i bardzo poręczny. Bardzo polecam!
Jeżeli chcesz, aby zapiekana feta była jeszcze lepsza posmaruj ciasto francuskie przed zawijaniem dowolnym, ulubionym pesto.
Jeżeli nie przepadasz za sezamem lub nie możesz go jeść – swoje danie posypać możesz makiem, czarnuszką lub pestkami słonecznika.
Nie bój się miodu! Wiele osób zapiera się przed dodawaniem słodkich składników do wytrawnych dań, a to one podkręcają smak wielu potraw. Spróbuj go dodać chociaż odrobinę

Składniki na zapiekaną fetę:
2 kostki prawdziwego, greckiego sera feta
2 opakowania ciasta francuskiego
1 białko
Sezam
Miód

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwijamy, a na środku układamy kostkę sera feta.
2. Boki kroimy w cienkie paski, które nakładamy na ser feta w dowolnym ułożeniu (jak poniesie nas wyobraźnia). Jeżeli ciasta jest trochę za dużo to odkrawamy niektóre paski i tworzymy z nich małe zawijasy, które również można upiec i później zjeść np. z zupą krem. Powtarzamy czynności z drugim ciastem i serem feta.
3. Smarujemy roztrzepanym białkiem.
4. Posypujemy sezamem.
5. Przekładamy na blaszkę/formy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach. Polewamy miodem.

Składniki na lekką sałatkę z rukolą:
100 g rukoli
250 g pomidorków koktajlowych
1 awokado
1/2 cytryny
3 łyżki oliwy
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół lub ćwiartki.
2. Awokado obkrawamy dookoła, przekręcamy i wyciągamy pestkę. Obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę.
3. Sok z cytryny wyciskamy do małej miseczki. Dodajemy oliwę oraz sól i pieprz do smaku.
4. Wszystkie składniki na sałatkę oraz sos mieszamy w misce.



Wpis powstał we współpracy z marką Victorinox.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger