Wegańskie naleśniki banoffee z 5 składników
0
Banan
,
Kokos
,
Placuszki i naleśniki
,
Śniadania
,
Śniadanie
Wegańskie naleśniki banoffee z 5 składników czyli inny wymiar słodkości! Delikatne, słodziutkie, z lekką nutą kokosa! Do ich zrobienia potrzebujecie zaledwie 5 składników, a całość jest w 100% wegańska! Te naleśniki zasmakują nie tylko weganom!
Zamiast mąki pszennej możesz użyć do wykonania naleśników mąkę orkiszową jasną lub owsianą.
Do moich naleśników użyłam napoju owsianego, ale sprawdzi się również napój kokosowy, sojowy, ryżowy czy też zwykłe mleko jeżeli nie jesteście weganami.
Wegański kajmak zrobiony jest z mleczka kokosowego skondensowanego Quality Food, a „bita śmietana” z kremu kokosowego do ubijania Quality Food. Te dwa produkty to nowości marki, które zagościły w mojej kuchni na dłużej.
Naleśniki są bardzo słodkie, natomiast jeżeli lubicie TOTALNĄ słodycz to do ubijania kremu kokosowego możecie dodać trochę cukru pudru, a gotowe naleśniki posypać dodatkowo cukrem kokosowym.
Dla przełamania smaku warto naleśniki podać dodatkowo z kwaśnymi owocami (świeżymi, liofilizowanymi lub mrożonymi). Super sprawdzą się wiśnie, jeżyny oraz maliny.
Składniki na wegańskie naleśniki (wychodzi ok. 5 sztuk):
1 niepełna szkl. mąki pszennej
1 pełna szkl. napoju roślinnego
Dodatki:
2 banany
Przygotowanie:
1. Mleczko kokosowe skondensowane przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą i gotujemy przez 1,5h. Puszka musi być cały czas pod wodą. Studzimy.
2. W misce mieszamy mąkę i napój roślinny. Patelnię do naleśników dobrze nagrzewamy i lekko natłuszczamy. Chochelką nalewamy masę i smażymy naleśniki na złoty kolor.
3. Każdy naleśnik smarujemy masą z mleczka kokosowego skondensowanego. Układamy banany i zawijamy w rulon lub składamy w trójkącik.
4. W misce ubijamy krem kokosowy do ubijania. Dekorujemy nim naleśniki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz