Makaron z tofu w sosie chilli
1
Chilli
,
Kuchnia Azjatycka
,
Makarony
,
Przepisy wegetariańskie
,
Tofu
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
Makaron z tofu w sosie chilli 🌶️ Od razu zaznaczam! Ten makaron wcale nie jest piekielnie ostry (choć jak chcecie możecie go tak zrobić). Sos jest pyszny, idealnie wyważony, a tofu przesmaczne. Zdecydowanie to jest dobra pozycja na pierwszą przygodę z tofu! Ja jako fanka tofu - jestem w tym makaronie z nim zakochana. Jest OBŁĘDNIE DOBRY! 🤤
WSKAZÓWKI:
Jeżeli lubisz ostre potrawy dodaj więcej pasty/suszonego chilli lub sypnij szczyptę pieprzu.
Zamiast makaronu do tego dania możesz użyć ryżu lub kaszy (np. jaglanej, orkiszowej, jęczmiennej).
Aby danie było zdrowsze dorzuć do niego trochę warzyw. Sprawdzi się do tego świetnie pokrojona w paski papryka, cukinia lub marchewka, a także cebulka, seler naciowy lub małe pieczarki.
Składniki na 3-4 porcje:
250 g dowolnego, azjatyckiego makaronu (najlepiej Chow Mein lub Mie)
1 opakowanie tofu naturalnego
4 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki sosu sojowego
2-4 łyżki słodkiego sosu chilli (w zależności od tego jak ostro-słodkie smaki lubicie)
1/4 łyżeczki pasty chilli lub suszonego chilli (lub więcej jeżeli lubisz bardzo ostre potrawy)
1 mały kawałek imbiru
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oleju sezamowego
Szczypta soli
1 szkl. wody
Olej do smażenia
Do podania: sezam, szczypior, słodki sos chilli
Przygotowanie:
1. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru wody.
2. Kroimy w średniej wielkości kostkę, ponownie odciskamy delikatnie nadmiar wody ręcznikiem papierowym.
3. Obtaczamy z każdej strony w skrobi ziemniaczanej.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Przekładamy tofu i smażymy na złoty kolor.
5. W misce mieszamy wodę, pastę chilli lub suszone chilli, sos sojowy, szczyptę soli, słodki sos chilli, olej sezamowy, przeciśnięty ząbek czosnku i starty na tarce obrany imbir.
6. Do podsmażonego tofu wlewamy ostrożnie sos. Całość podsmażamy do momentu aż woda się zredukuje i stworzy się fajny sos (ok. 5 min.).
7. Gotowe tofu podajemy z makaronem, sezamem i szczypiorem.
Roboty na 15 minut i pyszny obiad gotowy! Robię już drugi raz, tym razem dodałam cukinię i jutro pójdzie ze mną w lunchboxie do pracy:).
OdpowiedzUsuń