Curry z batatem

 

 

Aromatyczne curry z batata. Jeżeli tak jak ja lubicie orientalne smaki to curry przypadnie Wam do gustu! Jest bardzo sycące, aromatyczne i zdrowe! A patrząc na postanowienia noworoczne wielu z Was (ale i moje) - zdrowe odżywianie stawcie na pierwszym miejscu w tym roku, co mnie bardzo cieszy. Curry z batata to moja propozycja na wegański, zdrowy obiad.



WSKAZÓWKI:

W jego przygotowaniu - jak zawsze w kuchni - towarzyszyły mi noże Victorinox. Tym razem użyłam lawendowego noża o ostrzu długości 15 cm ze spiczastą końcówką oraz obieraczki, która usprawniła mi obróbkę batatów. Kilka ruchów nożem, trochę gotowania i powstało to przepyszne curry. Tak sprawne gotowanie to sama przyjemność. Noże od Victorinox nadają się do mycia w zmywarce więc również sprzątanie po kuchennych podbojach trwa zdecydowanie krócej.

Aby stworzyć całkowicie pełnowartościowy posiłek do gotowego curry z batatem możesz dorzucić odrobinę wegańskiego białka w postaci ugotowanej ciecierzycy, białej fasoli lub tofu.

Jeżeli nie masz sezamu w domu lub za nim nie przepadasz użyj prażonych nasion słonecznika, orzechów nerkowca lub orzeszków ziemnych.

Składniki:

200 ml passaty pomidorowej

200 ml wody

150 ml mleczka lub kremu kokosowego

3 średnie bataty

1 papryka

1 duża cebula

1 niewielki kawałek imbiru

½ papryczki chilli

2 łyżki oleju

3 ząbki czosnku

1/2 limonki

1 łyżka przyprawy curry

1 łyżeczka masła orzechowego

1 łyżka sosu sojowego

Sól do smaku

Do podania: ryż jaśminowy, natka pietruszki lub kolendra, sezam


Przygotowanie:

1. Cebulę, imbir, chilli i czosnek obieramy, a następnie bardzo drobno siekamy.

2. Bataty obieramy. Obrane bataty i paprykę kroimy w kostkę.

3. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną cebulę z imbirem i czosnkiem. Smażymy przez 2 min. na małym ogniu.

4. Następnie dodajemy pokrojone bataty, paprykę, przyprawę curry i masło orzechowe. Całość smażymy ciągle mieszając przez 2 min.

5. Następnie wlewamy passatę pomidorową, wodę i mleczko kokosowe. Gotujemy przez 15-20 min. aż bataty staną się miękkie.

6. Na końcu wyciskamy do garnka sok z limonki i dodajemy sos sojowy. Doprawiamy solą do smaku.

7. Podajemy z ryżem, natką pietruszki lub kolendrą i sezamem.



Wpis powstał we współpracy z marką Victorinox.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger