Zupa cebulowa z grzankami
Zupa cebulowa z grzankami serowymi czyli jedno z moich ulubionych, rozgrzewających dań na jesień! Jeżeli nigdy jej nie robiliście to warto to teraz nadrobić. Jest delikatna, lekko słodka, ale bardzo wyrazista. Sama przyjemność z gotowania, a później z jedzenia.
WSKAZÓWKI:
Do tego
przepisu należy obrać i skroić w piórka aż 1kg cebuli więc dobry nóż jest tu
bardziej niż na wagę złota. Ja kroiłam cebulę nożem do porcjowania Swiss Modern
z 22 cm ostrzem od Victorinox. Zero łez, poszło tak szybko, że nawet nie
zorientowałam się, kiedy skroiłam cały kilogram.
Do
krojenia bagietki użyłam noża do chleba i ciast z ząbkami Victorinox. Jeżeli
pieczywo pojawia się u Was tak samo często jak u mnie (czyli codziennie lub
prawie codziennie) to taki nóż zdecydowanie ułatwia życie – nóż z odpowiednimi
ząbkami jest super do krojenia chleba, bułek i wszelakich ciast.
Zamiast
grzanek serowych do zupy możesz wrzucić groszek ptysiowy. Świetnie sprawdzą się
też mini grzanki z razowego chleba podsmażone na oliwie z odrobiną bazylii.
Jeżeli
chcesz, aby zupa była jeszcze bardziej rozgrzewająca dodaj do niej odrobinę
startego na tarce imbiru lub spooorą szczyptę chili.
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg
cebuli
2
marchewki
500 ml
bulionu warzywnego lub mięsnego
500 ml
wody
150 ml
białego wina
3 liście
laurowe
4
ziarenka ziela angielskiego
3 łyżki
masła
1
łyżeczka cukru
Sól, pieprz
(lub chili) do smaku
Do podania: 1 bagietka, ser żółty (gouda,
cheddar), natka pietruszki
Przygotowanie:
1. Cebule obieramy i kroimy w piórka.
2. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez 15 min., na średnim ogniu co jakiś czas mieszając.
3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Wrzucamy do cebuli i podsmażamy przez 15 min.
4. Do garnka wsypujemy cukier. Całość zalewamy bulionem, wodą i winem. Gotujemy przez 10 min.
5. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową zupę podajemy z grzankami serowymi.
Zupa najlepsza jest na drugi dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz