Tiramisu i kawa po bawarsku czyli kawiarka w praktyce

 

Wielokrotnie wrzucałam Wam różne przepisy na tiramisu w pucharkach, w różnych wersjach smakowych ale takiego klasycznego przepisu na tiramisu nie... Więc dziś muszę to naprawić! Zmotywowała mnie do tego moja nowa kawiarka Allessia Ambition, która jest dostępna w katalogu Payback i dostałam ją kilka tygodni temu na testy. Moją zaparzoną w niej kawę wykorzystałam właśnie do tiramisu oraz do zrobienia kawy po bawarsku na którą przepis znajdziecie na stronie Payback, a na tiramisu poniżej.



Nie wiem jak żyłam bez tej kawiarki wcześniej. Będąc ogromną fanką kawy oraz włoskich klimatów parzenie w niej kawy o poranku przenosi mnie myślami do Włoch. Smak zaparzonej kawy jest świetny, kawiarka jest bardzo przyjemna w użytkowaniu oraz dbaniu o nią. Dodatkowo zajmuje mało miejsca i jest naprawdę bardzo estetycznie i porządnie wykonana. Smak zaparzonej kawy jest świetny, kawiarka jest bardzo przyjemna w użytkowaniu oraz dbaniu o nią. Dodatkowo zajmuje mało miejsca i jest naprawdę bardzo estetycznie i porządnie wykonana.

Po pełną recenzję kawiarki (w tym video recenzję) zapraszam Was TU! :)

Jedną z zaparzonych przeze mnie kaw wykorzystałam właśnie do zrobienia tiramisu i poniżej wrzucam Wam na nie przepis :)

Składniki na tiramisu:
250-300 g podłużnych biszkoptów
1 filiżanka mocnej kawy z kawiarki
3 żółtka
400-500 g mascarpone
50 g cukru pudru (może być z ksylitolu lub erytrolu)
Kakao do posypania (można wymieszać je z cynamonem)

Przygotowanie:
1. Jajka sparzamy wrzątkiem. Żółtka oddzielamy od jajek.
2. Żółtka ucieramy przez 5 min. z cukrem pudrem. Dodajemy łyżka po łyżce mascarpone i ubijamy.
3. Biszkopty moczymy krótko w kawie i układamy w formie lub układamy je w formie i każdą sztukę oblewamy 1 łyżką kawy.
4. Na ułożone biszkopty przekładamy połowę masy.
5. Układamy ponownie biszkopty nasączone kawą.
6. Przekładamy drugą połowę masy, posypujemy kakao.
7. Odstawiamy do lodówki na min. 3h.



Wpis powstał we współpracy z Payback.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger