Tiramisu kokosowe w szklankach

 

 Tiramisu kokosowe idealne dla fanów kokosa i tego kawowego deseru z mascarpone! Jedna z moich ulubionych wersji tego deseru bez pieczenia. Kokos jest bardzo intensywny dzięki podprażeniu i nie potrzeba go dodawać bardzo dużo. Jak zrobić tiramisu? Przepis znajdziesz w tym wpisie! :)



Co to jest Tiramisu? To deser z mascarpone, biszkoptów oraz kawy. Może być podawany w formie ciasta lub jako deser w pucharkach lub szklankach. Tiramisu to deser bez pieczenia więc do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. 

WSKAZÓWKI:
Szybkie i najprostsze tiramisu w pucharkach / szklankach z tego przepisu to idealny pomysł na deser na imprezę, romantyczną kolację czy też idealną słodkość po rodzinnym obiedzie. Jeżeli spodobała Ci się wersja kokosowa to spróbuj również tiramisu orzechowetruskawkowe lub dyniowe.

Przepis na FIT / LIGHT TIRAMISU? Wystarczy, że użyjesz biszkoptów bez cukru, połowę mascarpone zastąpisz skyrem waniliowym lub innym serkiem homogenizowanym, a cukier puder zrobisz z erytrolu lub ksylitolu.


Składniki na 5 porcji:
ok. 150 g biszkoptów
1 małe opakowanie mascarpone (250 g mascarpone)
2 jajka
50 g cukru pudru (może być to puder z erytrolu lub ksylitolu)
1 kubek mocnej kawy
40 g wiórków kokosowych
Kakao do posypania

Przygotowanie:
1. Jajka sparzamy wrzątkiem. 
2. Wiórki kokosowe podprażamy na złoty kolor na suchej patelni. Przesypujemy do miski. 
3. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mascarpone. Miksujemy przez minutę. Dodajemy połowę wiórków i ponownie miksujemy. 
4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy z masą. 
5. Biszkopty maczamy szybko w kawie. Przekładamy do szklanek. Na to przelewamy 2-3 łyżki masy, ponownie układamy biszkopty nasączone w kawie i ponownie masę. 
6. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi i kakao. Tiramisu chłodzimy kilka godzin przed podaniem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger