Co dobrego zjeść w Grecji?
Nie jeden wczasowicz zadaje to pytanie sobie lub wujkowi guglowi. Kuchnia grecka to niesamowicie smaczna, różnorodna i zdrowa kuchnia! Bazuje na ogromnej ilości warzyw, owoców, ziół, oliwie, serów, przypraw. Greckie dania wegetariańskie są równie dobre co dania mięsne, a nawet często lepsze. Sprawdź co koniecznie musisz zjeść na wczasach w Grecji!
Ceny jedzenia i picia w Grecji
Woda z kranu w Grecji w większości miejsc jest pitna / zdatna do spożycia jednak w hotelu najlepiej o to dopytać. Woda w dużych marketach kosztuje ok. 20 centów za dużą butelkę, w małych sklepach turystycznych trochę więcej jednak woda jest stosunkowo tania w Grecji.
W Grecji jest bardzo duży wybór soków oraz napojów słodzonych (w tym bardzo duży wybór napojów typu zero). Kosztują ok. 1-2 e za butelkę.
Ceny dań głównych w średniej klasy restauracjach to ok. 8-15 e za posiłek, którym można się najeść. Sałatki kosztują ok. 5 euro, Tzatziki 4-5 e, Freddo Cappuccino 4-5 e.
Souvlaki w picie w tanim (ale dobrym) barze/fast foodzie to ok. 4-6 e.
W Grecji jest pełno różnych marketów, w tym dobrze znany nam wszystkim Lidl.
SPRAWDŹ RÓWNIEŻ WPISY:
Oznaczenia:
Pogrubione na bordowo - dania, które MUSISZ spróbować w Grecji. Oczywiście według mnie :)
(V) - dania wegetariańskie
Co zjeść w greckiej restauracji / tawernie? Podpowiadam poniżej!
Co zjeść na obiad w Grecji?
Dania główne:
1.
Souvlaki - greckie szaszłyki z kurczaka/wieprzowiny/jagnięciny.
Przepis na Souvlaki z kurczaka znajdziesz TU!2. Mousaka / Musaka - grecka zapiekanka z bakłażana, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i sosu beszamelowego oraz sera.
3. Briam - grecka zapiekanka warzywna (V)
4. Soutzoukakia Smyrneika / Smyrna meatballs - pulpeciki mięsne w sosie pomidorowym
5. Kleftiko - pieczone mięso z warzywami w pergaminie
6. Eggplant papoutsaki - faszerowany bakłażan (V)
7. Pastisio - grecka lasagna z mięsem, makaronem i sosem beszamelowym
8. Gemista - nadziewane ryżem warzywa (pomidory, cukinia, bakłażan, papryka (V) ale zdarza się z mięsem więc lepiej dopytać.
9. Stifado - gulasz wołowy
10.
Kolokithokeftedes - placki z cukinii i sera feta.
Przepis na Kolokithokeftedes znajdziesz TU! (V)
11. Spetsofai - gulasz z papryki i kiełbasy
12. Sardynki, ośmiornica grillowana, smażone kalmary – Grecy przyrządzają fantastyczne owoce morza więc jeśli je lubicie to będziecie w raju.
13. Spanakorizo – ryż ze szpinakiem (V)
14.
Spanakopita - zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem ze szpinaku i sera feta.
Przepis na Spanakopitę znajdziesz TU! (V)
15. Kolokythopita – zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z cukinii i sera feta (V)
16. Prasopita - zapiekanka z ciasta filo z nadzieniem z pora i sera feta (V)
17. Tomatokeftedes – placki pomidorowe (V)
18. Gigantes plaki – zapiekana fasola w sosie pomidorowo-warzywnym (V)
19. Loukaniko – greckie kiełbaski z ziołami i skórką pomarańczową
20. Kofty – szaszłyki z mięsa mielonego
Co zjeść na przystawkę w Grecji?
Przekąski, sałatki, przystawki, zupy:
1.
Tzatziki - dip z jogurtu, ogórka i czosnku.
Przepis na Tzatziki znajdziesz TU! (V)
2.
Horiatiki – prawdziwa, tradycyjna sałatka grecka.
Przepis na Horiatiki znajdziesz TU! (V)
3. Saganaki cheese - smażony ser feta (V)
4. Tirokroketes – smażone kulki serowe (V)
5. Shrimp saganaki - krewetki w sosie pomidorowym
6. Baked feta cheese - pieczony ser feta z pomidorami (V)
7. Fava – pasta z grochu (V)
8. Tirokafteri – pikantny dip z sera feta (V)
9. Kolokithakia tiganita – grecka smażona cukinia (V)
10. Melitzanosalata – dip z bakłażanów (V)
11. Taramosalata - pasta z ikry
12. Dolmades - faszerowane liście winogron (V) lub w wersji mięsnej
13. Faszerowane kwiaty cukinii (V) lub w wersji mięsnej
14. Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana (V)
15. Tirokafteri – dip z pieczonej papryki (V)
16. Ośmiornica w occie
17. Awgolemono – grecka zupa cytrynowa. Określane tak są również sosy cytrynowe. (V)
18. Fakes – zupa z soczewicy (V)
Co zjeść na deser w Grecji?
Słodkości:
1. Mosaiko - czekoladowe "salami" z ciasteczkami
2. Ciasto pomarańczowe
3.
Bougatsa - to greckie ciasto śniadaniowe składające się z kaszy manny, kremu, sera lub nadzienia z mięsa mielonego między warstwami filo.
Przepis na Bougatsę znajdziesz TU!4. Baklava - jeden z moich ukochanych deserów czyli ciasto filo nadziane orzechami i oblane okropnie (cudownym) słodkim syropem
5. Flogeres - ruloniki z ciasta filo, pełne sera i migdałów
6. Rizogalo – deser na bazie ryżu i mleka z cynamonem
7. Galaktoboureko – ciasto składające się z kremu z kaszy manny i ciasta filo, nasączone w syropie cynamonowym z nutą cytrusów
8. Kourabiedes – greckie maślane ciasteczka z migdałami
9. Karydopita – korzenne ciasto orzechowe
10. Milopita – grecka szarlotka / apple pie
11. Loukoumades – greckie pączki w miodzie
12. Owoce w syropie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz