Bougatsa - grecka kremówka z ciasta filo i kaszy manny

 


Co to jest Bougatsa? To cudowne ciasto (coś jak kremówka) tylko, że w greckim wydaniu! Banalne do zrobienia jak inne greckie potrawy. Chrupiące ciasto filo (choć z francuskiego też powinno wyjść), krem waniliowy z kaszy manny który aż wypływa z Bougatsy i duuużo cukru pudru. Smak, który przywiozłam niedawno z Grecji. Idealne na deser, ale i śniadanie. Bo dlaczego by nie zaczynać dnia od ciasta!



WSKAZÓWKI:
Bougatsę można jeść na ciepło lub zimno. Należy zjeść ją do 2 dni i trzymać w lodówce.

Do Bougatsy możesz dodać również skórkę z 1 wcześniej sparzonej cytryny oraz odrobinę cynamonu.

Jeśli jesteś fanem/fanką waniliowych wypieków to poza Bougatsą spróbuj również przepisu na Budyniowiec! Jest pyszny :)

Kuchnia grecka sprawia, że Twoje serce szybciej bije? Sprawdź również inne moje przepisy na greckie dania:
Prawdziwa sałatka grecka

Składniki:

1 opakowanie ciasta filo

3 jajka

1/2 szkl. kaszy manny

5 łyżek cukru/ksylitolu/erytrolu

600 ml mleka

80 g masła

Syrop/cukier/ekstrakt waniliowy

Duża ilość cukru pudru do posypania (może być cukier puder z ksylitolu/erytrolu)

Opcjonalnie: Skórka z 1 cytryny do masy


Przygotowanie:

1. Masło roztapiamy w rondelku. 

2. Jajka wbijamy do dużej miski. Wlewamy mleko, dodajemy cukier, "coś" waniliowego i kaszę. Energicznie mieszamy do połączenia składników. 

3. Masę przelewamy do garnka. Gotujemy całość na małym ogniu, ciągle mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Odstawiamy na 30 min. do przestudzenia (możemy przykryć folią). 

4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 

5. 1 arkusz ciasta filo rozwijamy na blat. Smarujemy roztopionym masłem po całości. Nakładamy drugi arkusz ciasta. Ponownie smarujemy masłem. Nakładamy 1/4 masy na środek złączonych arkuszy. Z prawej do lewej zawijamy bok na środek. Smarujemy masłem. Zawijamy też bok z lewej do prawej. Smarujemy masłem. Zwijamy też bok z dołu do góry. Smarujemy masłem. Oraz z góry do dołu i ponownie smarujemy masłem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Powtarzamy czynności jeszcze 3 razy. 

6. Pieczemy ok. 30 min. (należy kontrolować sytuację bo jak szybko się upiecze Bougatsa zależy od piekarnika). Gotowy wypiek kroimy na 4 kawałki. Posypujemy DUŻĄ ilością cukru pudru.


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




2 komentarze:

  1. Takiego ciacha jeszcze nie mieliśmy okazji spróbować, wyglądem przypomina karpatkę

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja właśnie jestem w trakcie robienia tego ciasta,i zamiast 600ml mleka, dałam 500ml i 100ml soku świeżego z pomarańczy. Lubię kombinować w kuchni.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger