Greckie placki z cukinii i sera feta / Kolokithokeftedes

 

Kilka dni temu wróciliśmy z Grecji, a ja już tęsknię. Dlatego aby zmniejszyć tęsknotę przygotowałam nam na obiad pyszne, proste i szybkie do zrobienia greckie placki z cukinii i sera feta (Kolokithokeftedes), a przepisem na nie dzielę się również z Wami! Sezon na cukinię w pełni, więc należy go dobrze wykorzystać. Przepisy z cukinią to jedne z moich ulubionych – cukinię można wykorzystać na słodko i słono, jest niesamowicie uniwersalna i zdrowa. Dlatego warto wprowadzić do tygodniowego jadłospisu przepisy z cukinią.



WSKAZÓWKI:

Jeżeli lubisz kuchnię grecką i poszukujesz większej ilości inspiracji na greckie dania to koniecznie zajrzyj TUTAJ! Jestem PEWNA, że znajdziesz mnóstwo greckich inspiracji!

Jeżeli lubisz eksperymenty w kuchni to koniecznie dodaj skórkę z połowy cytryny lub limonki do swoich placków. Będą miały pyszny, cytrusowy posmak.

Do placków możesz dorzucić również szczyptę oregano, chili oraz tymianku.

Placki z cukinii i sera feta podaj koniecznie z domowym dipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU!

 

Składniki na 3 porcje:

2 duże cukinie

2 jajka

100 g prawdziwego, greckiego sera feta

5 łyżek mąki

3 łyżki bułki tartej

1 duży ząbek czosnku lub 2 małe ząbki

½ łyżeczki suszonego oregano

Kilka gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku

Sól, pieprz do smaku

Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 15 min. 

2. Po upływie czasu z cukinią na sitku odsączamy możliwie jak najwięcej wody. Odciśniętą cukinię ponownie przekładamy do miski. 

3. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

4. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych) i nakładamy łyżką masę formując placka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (na średnim ogniu).

5. Próbujemy placka, ewentualnie doprawiamy masę i smażymy resztę placków.

 



Wpis powstał we współpracy z Przepisy.pl


6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placki :) Może faktycznie zrobię je w najbliższym czasie na obiad? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam! Smakowały nawet moim dziadkom, a oni bywają wybredni :D

      Usuń
  2. Są słone, za słone, piją dużo tłuszczu.
    Niespecjalnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przesolenie placków moją winą nie jest... :D Użył*ś sera feta czy serka sałatkowego typu feta? Bo jeżeli tego drugiego to wcale się nie dziwię, że są za słone :(

      Usuń
  3. Jak duże te cukinie mają być? bo jak byłam na urlopie trochę mi wyrosły i jedna waży 7 kg :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj 7kg to GIGA! :D Jedna standardowa cukinia ma ok. 500-700 g więc takiego giganta trzeba sobie podzielić :D

      Usuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger