Greckie placki z cukinii i sera feta / Kolokithokeftedes
Kilka dni temu wróciliśmy z Grecji, a ja już tęsknię. Dlatego aby zmniejszyć tęsknotę przygotowałam nam na obiad pyszne, proste i szybkie do zrobienia greckie placki z cukinii i sera feta (Kolokithokeftedes), a przepisem na nie dzielę się również z Wami! Sezon na cukinię w pełni, więc należy go dobrze wykorzystać. Przepisy z cukinią to jedne z moich ulubionych – cukinię można wykorzystać na słodko i słono, jest niesamowicie uniwersalna i zdrowa. Dlatego warto wprowadzić do tygodniowego jadłospisu przepisy z cukinią.
WSKAZÓWKI:
Jeżeli
lubisz kuchnię grecką i poszukujesz większej ilości inspiracji na greckie dania
to koniecznie zajrzyj TUTAJ! Jestem PEWNA, że znajdziesz
mnóstwo greckich inspiracji!
Jeżeli
lubisz eksperymenty w kuchni to koniecznie dodaj skórkę z połowy cytryny lub
limonki do swoich placków. Będą miały pyszny, cytrusowy posmak.
Do
placków możesz dorzucić również szczyptę oregano, chili oraz tymianku.
Placki z cukinii i sera feta podaj koniecznie z domowym dipem tzatziki – przepis na niego znajdziesz TU!
Składniki na 3 porcje:
2 duże
cukinie
2 jajka
100 g
prawdziwego, greckiego sera feta
5 łyżek
mąki
3 łyżki
bułki tartej
1 duży
ząbek czosnku lub 2 małe ząbki
½
łyżeczki suszonego oregano
Kilka
gałązek świeżej mięty, garść szczypiorku
Sól,
pieprz do smaku
Olej do
smażenia
Przygotowanie:
1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach. Przekładamy do miski i posypujemy solą. Odstawiamy na 15 min.
2. Po upływie czasu z cukinią na sitku odsączamy możliwie jak najwięcej wody. Odciśniętą cukinię ponownie przekładamy do miski.
3. Dodajemy jajka, mąkę, bułkę tartą, przeciśnięty ząbek czosnku, oregano, posiekaną miętę i szczypiorek oraz pokruszony ser feta. Całość mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
4. Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ilość jak do placków ziemniaczanych) i nakładamy łyżką masę formując placka. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor (na średnim ogniu).
5. Próbujemy placka, ewentualnie doprawiamy masę i smażymy resztę placków.
Wpis powstał we współpracy z Przepisy.pl
Uwielbiam takie placki :) Może faktycznie zrobię je w najbliższym czasie na obiad? :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam! Smakowały nawet moim dziadkom, a oni bywają wybredni :D
UsuńSą słone, za słone, piją dużo tłuszczu.
OdpowiedzUsuńNiespecjalnie.
Przesolenie placków moją winą nie jest... :D Użył*ś sera feta czy serka sałatkowego typu feta? Bo jeżeli tego drugiego to wcale się nie dziwię, że są za słone :(
UsuńJak duże te cukinie mają być? bo jak byłam na urlopie trochę mi wyrosły i jedna waży 7 kg :)
OdpowiedzUsuńOj 7kg to GIGA! :D Jedna standardowa cukinia ma ok. 500-700 g więc takiego giganta trzeba sobie podzielić :D
Usuń