Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi


Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 🍅 smakuje jak Włochy na talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowała nawet M. który kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 🍅🍅🍅 



WSKAZÓWKI:
Im bardziej różnorodne, dojrzałe i słodkie pomidory wybierzesz tym lepsza będzie krem pomidorowy.

Do kremu z pomidorów możesz dołożyć 1 czerwoną paprykę. Po upieczeniu warto ją obrać.

Przepis na pesto bazyliowe znajdziesz TU! Możesz użyć też gotowe ze sklepu, ale gwarantuję Ci, że to jest o niebo lepsze.

Jeżeli spodobał Ci się przepis na krem z pomidorów sprawdź również przepis na:


Składniki na 4-5 porcji:
500-600 g pomidorów (malinowych, bawolich, zwykłych)
500 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
Sól, pieprz, cukier/miód
100 ml kremu kokosowego, stałej części mleczka kokosowego lub śmietany do zup

Opcjonalnie: Kilka listków bazylii oraz gałązka rozmarynu

Do podania - bagietka, ser żółty/mozzarella, pesto bazyliowe

Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki większe pomidory, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół (wraz ze "skórką"). 
2. Całość polewamy oliwą, posypujemy solą, oregano i bazylią. Opcjonalnie dodajemy listki świeżej bazylii i rozmaryn. Pieczemy ok. 30-35 min. 
3. Upieczone warzywa blendujemy z mleczkiem kokosowym/śmietaną oraz 2-3 szklankami wody, a najlepiej bulionu warzywnego. Doprawiamy do smaku solą, cukrem. 
4. Bagietkę kroimy na kromki. Smarujemy pesto bazyliowym, posypujemy serem i odrobiną oregano. Pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach.


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger