Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi
0
Czosnek
,
Dietetyczne
,
Pomidor
,
Przepisy wegetariańskie
,
Warzywa
,
Wegańskie
,
Wegetariańskie
,
Zupy
Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami serowymi i pesto bazyliowym 🍅 smakuje jak Włochy na talerzu! Jest GENIALNA, PYSZNA, CUDNA, BOSKA. Ja wiem, wychwalam, ale serio jest cudowna. Smakowała nawet M. który kompletnie za zupami nie przepada. MOOOOCNA polecajka! 🍅🍅🍅
Im bardziej różnorodne, dojrzałe i słodkie pomidory wybierzesz tym lepsza będzie krem pomidorowy.
Do kremu z pomidorów możesz dołożyć 1 czerwoną paprykę. Po upieczeniu warto ją obrać.
Przepis na pesto bazyliowe znajdziesz TU! Możesz użyć też gotowe ze sklepu, ale gwarantuję Ci, że to jest o niebo lepsze.
Jeżeli spodobał Ci się przepis na krem z pomidorów sprawdź również przepis na:
Składniki na 4-5 porcji:
500-600 g pomidorów (malinowych, bawolich, zwykłych)
500 g pomidorków koktajlowych
1 cebula
1 główka czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka bazylii
2-3 szkl. wody lub bulionu warzywnego
Sól, pieprz, cukier/miód
100 ml kremu kokosowego, stałej części mleczka kokosowego lub śmietany do zup
Opcjonalnie: Kilka listków bazylii oraz gałązka rozmarynu
Do podania - bagietka, ser żółty/mozzarella, pesto bazyliowe
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy pomidorki koktajlowe, pokrojone na ćwiartki większe pomidory, obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz główkę czosnku przekrojoną na pół (wraz ze "skórką").
2. Całość polewamy oliwą, posypujemy solą, oregano i bazylią. Opcjonalnie dodajemy listki świeżej bazylii i rozmaryn. Pieczemy ok. 30-35 min.
3. Upieczone warzywa blendujemy z mleczkiem kokosowym/śmietaną oraz 2-3 szklankami wody, a najlepiej bulionu warzywnego. Doprawiamy do smaku solą, cukrem.
4. Bagietkę kroimy na kromki. Smarujemy pesto bazyliowym, posypujemy serem i odrobiną oregano. Pieczemy ok. 10 min. w 200 stopniach.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz