Rożki z czereśniami / wiśniami
0
Ciasteczka
,
Ciasto filo
,
Ciasto francuskie
,
Czekolada
,
Czereśnie
,
Na imprezę
,
Pyszne wypieki i desery
,
Wiśnie
Różki z czereśniami. Banalny przepis na pyszny, szybki deser z czereśniami. Do zrobienia rożków potrzebujecie zaledwie ok. 5 składników i 15 minut pieczenia! A jakie dobre są! Smakują coś a'la te ciastka z McDonalda. Zrobicie je zarówno z ciasta filo jak i z ciasta francuskiego choć polecam mocniej filo - jest superowe.
WSKAZÓWKI:
Zamiast czereśni możesz użyć wiśni. Świetna jest również wersja z prażonymi jabłkami i cynamonem.
Do wiśni możesz dodać odrobinę chilli.
Jeżeli masz ochotę na coś czekoladowego to wystarczy, że do każdego rożka nałożysz 1 kostkę dowolnej, ulubionej czekolady.
Jeżeli spodobał Ci się przepis na rożki z czereśniami / wiśniami to koniecznie wypróbuj również przepisu na:
1 opakowanie ciasta filo oraz 3 łyżki oleju + 5 łyżek wody lub 1 opakowanie ciasta francuskiego
ok. 500 g czereśni
3-4 łyżki cukru
1 jajko do posmarowania
Opcjonalnie: 10 łyżek cukru pudru i sok z 1/2 cytryny (lukier)
Przygotowanie:
1. Wydrążamy pestki z czereśni.
CIASTO FILO:
1. Wodę "mieszamy" z olejem w misce. 1 arkusz ciasta filo kroimy na pół. Obydwa smarujemy mixem wody i oleju.
2. Każdą część składamy na pół wzdłuż dłuższego boku - na podłużny, cienki prostokąt.
3. Na dół prostokąta nakładamy 3-4 czereśnie. Dolny róg przewijamy do góry tworząc trójkąt. Zawijamy tak trójkąty aż do samej góry prostokąta.
4. Czynności powtarzamy z resztą arkuszy. Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem.
5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
CIASTO FRANCUSKIE:
1. Z ciasta wycinamy trójkąty podobnej wielkości i kształtu.
2. Na połowę nakładamy kilka czereśni. Przekładamy drugą połową trójkątów. Dociskamy boki trójkątów widelcem.
3. Trójkąty przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min. w 200 stopniach.
LUKIER: cukier puder przesiewamy i łączymy z sokiem z cytryny.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz