Makaron Caprese

 

Makaron Caprese. Idealny na upalną i słoneczną pogodę! Gotujecie tylko makaron i tyle (no ewentualnie jeszcze sos z pesto jeżeli zdecydujecie się na taką wersję bo podaję poniżej przepis na dwie różne opcje). Jest przepyszny i mega prosty! Wyjdzie każdemu :)



WSKAZÓWKI:
Do makaronu sprawdzi się praktycznie każdy rodzaj makaronu, ale najbardziej polecam makarony typu penne/kokardki/świderki.

Możesz użyć gotowego pesto ze sklepu lub zrobić je z TEGO PRZEPISU! 

Składniki na 3 porcje:
ok. 300 g dowolnego makaronu
1 opakowanie mozzarelli mini
3 garście pomidorków koktajlowych
4 łyżki oliwy
Świeża bazylia
Sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy al dente.

2. Pomidorki kroimy na pół. Mieszamy w misce z kilkoma listkami porwanej, świeżej bazylii oraz odsączoną z zalewy mozzarellą (nie wylewajcie zalewy! Super sprawdzi się do sosów pomidorowych lub jak poniżej do zrobienia sosu z pesto)

3. Całość zalewamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem. Makaron mieszamy z pomidorkami i mozzarellą.

Wersja z pesto:
3 łyżki pesto bazyliowego (np. z TEGO PRZEPISU!)
Zalewa z mozzarelli
Opcjonalnie: 1 łyżka mascarpone

Przygotowanie:
1. Całość gotujemy w rondelku do uzyskania kremowej, "sosowej" konsystencji.

2. Mieszamy z makaronem, pomidorkami i mozzarellą.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger