Czereśnie i wiśnie w syropie

 

Czereśnie/wiśnie w syropie - prosty przepis, do zrobienia w prawie oka mgnieniu. Wychodzą pyszne i są gotowe do spożycia już po 4 dniach, chociaż w zimnym miejscu wytrzymają minimum kilka miesięcy. Świetnie nadają się do deserów i jako dekoracja ciast.



WSKAZÓWKI:

Aby łatwo wydrylować czereśnie użyj grubej, plastikowej słomki lub bambusowej do picia. Wystarczy ją wcisnąć w owoc i "przebić na wylot". Rurkę z łatwością wyczyścisz patyczkiem do szaszłyków.

Wybieraj słodkie, dojrzałe i jędrne owoce do przetworów.

Część cukru możesz zastąpić ksylitolem/erytrolem.

Jako dodatek do czereśni/wiśni w syropie świetnie sprawdzi się odrobina chilli w płatkach/proszku. Wrzuć ją do gotującego się syropu na minutę.

Czereśnie/wiśnie w syropie możesz wykorzystać m.in do:

- deserów w pucharkach

- dekoracji tortów i ciast

- gofrów, pancakes oraz klasycznych naleśników

- lodów


Składniki na 6 słoiczków czereśni/wiśni w syropie: 

1l wody

300 g cukru

ok. 700g -1kg  wiśni/czereśni


Przygotowanie:

1. Wodę gotujemy z cukrem przez 5 min. od momentu pierwszych bąbelków.

2. Słoiki wyparzamy i nakładamy do nich umyte i wydrylowane czereśnie/wiśnie (możemy ich nie drylować). Zalewamy je syropem i zakręcamy. 

3. W garnku gotujemy wodę, na dnie układamy ściereczki. Wkładamy do środka słoiki, odgradzamy je ściereczkami tak aby się nie dotykały. Gotujemy je tak przez ok. 15 min. Następnie wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, przykrywamy ręcznikiem/ściereczką. Wyciągamy dopiero gdy będą całkowicie przestudzone. 

Wiśnie/czereśnie gotowe są do spożycia już po 3-4 dniach, ale mogą leżeć w piwnicy/spiżarni kilka miesięcy (a nawet lat).


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger