Wegańskie faszerowane papryki z tofu

 

Wiosenne faszerowane papryki z tofu to idealny pomysł na zdrowy obiad wypełniony dosłownie po brzegi zdrowymi składnikami. Do moich papryk użyłam gotowego szybkiego dania Yummity, które ma prosty, wegański i bezglutenowy skład! A skład składem... Ale jakie to dobre! Super doprawione. Śmiało sprawdzi się jako samodzielne danie bo po to ten produkt został stworzony jednak można też wykorzystać go na wiele różnych sposobów, np. użyć do faszerowana papryk.



WSKAZÓWKI:
Do tego dania sprawdzi się idealnie szybkie danie Yummity Smak Afryki, ale również pasować będzie Yummity Smak Orientu oraz Yummity Smak Peru.
W ten sam sposób możesz faszerować również bakłażany oraz giga pieczarki dostępne w sezonie grillowym.
Zamiast tofu wędzonego możesz użyć również wersji naturalnej i dodać odrobinę papryki wędzonej lub ugotowanej ciecierzycy/tempehu.
Gotowe papryki możesz polać pesto bazyliowym i udekorować świeżymi warzywami (np. rzodkiewką, pomidorem, ogórkiem) oraz ziołami (świetnie sprawdzi się tu pietruszka, bazylia, kolendra lub mięta). 

Składniki:
3 papryki (dowolny kolor)
1 kostka tofu wędzonego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka sosu chilli

Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 1 łyżkę oleju roślinnego. Wsypujemy gotowe danie Yummity i podsmażamy przez 30 sekund. Następnie wlewamy 500ml wody. Gotujemy przez 15 min. do miękkości. Tofu kroimy w większą kostkę, przekładamy je do miski. Zalewamy sosem sojowym, 1 łyżką oleju i sosem chilli. Całość podsmażamy przez 2 minuty na patelni. Paprykom odcinamy czubki lub kroimy je na pół. Papryki pozbawiamy środka. Do wydrążonych papryk przekładamy wymieszane gotowe danie Yummity z tofu. Papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy je przez ok. 30 min. w 220 stopniach.



Wpis powstał we współpracy z Yummity i DeCare.

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis! Taka paczuszka od Yummity siedzi w mojej kuchennej szafce od dawna i nie moge się za nią zabrać. W takim zestawieniu wygląda smakowicie :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger