Makaron z pieczoną fetą i pomidorkami

 

Makaron z serem feta i pomidorkami 🍅🍝 Czyli chyba najpopularniejszy przepis z Tik Toka 😁 Ja się w nim zakochałam i dziś jedliśmy go drugi raz (i na pewno nie ostatni, szczególnie w sezonie letnim gdzie pomidory smakują jak złoto). Zmodyfikowałam trochę przepis pod siebie, dodałam kilka składników które podkręciły jeszcze bardziej smak. Kto już próbował? Dajcie znać czy Wam smakuje bo wiem, że ma wielu fanów jak i przeciwników 😁



Składniki na 3 porcje:
250-300 g makaronu (polecam kokardki, penne, tagliatelle - ze spaghetti nam smakował mniej)
1 kostka prawdziwego sera feta
ok. 300 g słodkich pomidorków koktajlowych
1 spora garść dowolnych oliwek lub kilka pokrojonych suszonych pomidorów w oleju
4 małe ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
3 łyżki oliwy
Sól do smaku
Opcjonalnie: 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy 220 stopni. Do brytfanki/naczynia żaroodpornego przekładamy ser feta. Wsypujemy Pomidorki i oliwki. Polewamy oliwą. Dodajemy oregano, suszone pomidory, przeciśnięty ząbek czosnku i sól. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Fetę i pomidorki rozgniatamy widelcem. Dodajemy kilka łyżek wody z gotowania makaronu. Makaron odcedzamy. Mieszamy z fetą i pomidorkami.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger