Tajska zupa z krewetkami
Tajska zupa z krewetkami czyli kulinarna podróż do Tajlandii! W czasach gdy podróże są utrudnione ratują nas kulinarne wojaże! Kto podróżuje ze mną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków.
WSKAZÓWKI:
Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć jednak polecam mocno krewetki).
Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam jej od lat) i ma super skład! Szukajcie jej w sklepach bo ten smak jest nie do podrobienia. W składzie ma: chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir i kmin.
Zupę zabieliłam kremem kokosowym Kara, który również ma cudo skład –aż 99,9% kokosa! Krem kokosowy jest dosłownie aksamitny, rozpływający się w ustach i przepyszny. W sklepach znajdziecie kilka pojemności tego kremu kokosowego, ja użyłam do mojej zupy dwa malutkie kartoniki o pojemności 65 ml (łącznie 130 ml).
Do zupy możesz dodać odrobinę mielonej trawy cytrynowej lub poszukać w sklepach świeżej i włożyć ją do gotującej się zupy.
Zamiast pasty czosnkowej możesz do zupy przecisnąć świeży ząbek czosnku jednak taka pasta to mega ułatwienie dla zabieganych i tych, którzy lubią jeść czosnek ale nie lubią myć praski po jego wyciskaniu (mówię też o sobie). 1 słoik = 20 ząbków czosnku.
Do zupy koniecznie dodaj ulubiony makaron – cienki ryżowy, wstęgi ryżowe, ramen, udon czy też chow mein (jak u mnie) sprawdzą się idealnie.
Składniki na 3 porcje:
200 g krewetek
1/2 opakowania czerwonej pasty curry Kanokwan
2 x 65 ml kremu kokosowego Kara
1/2 cebuli
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
1/4 łyżeczki pasty czosnkowej
1/3 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)
3 liście kaffiru
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki sosu rybnego
Dodatki: makaron ryżowy/ramen/chow mein, kolendra lub pietruszka, szczypior, świeża papryczka chilli, sezam
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju przez 1 minutę.
2. Dodajemy czerwoną pastę curry Kanokwan. Podsmażamy przez 1 minutę.
3. Następnie dodajemy liście kaffiru, mieloną trawę cytrynową, pastę z czosnku, sos rybny i miód. Całość zalewamy kremem kokosowym Kara. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.
4. Dodajemy oczyszczone krewetki. Zalewamy całość 4 szklankami wody.
5. Gotujemy przez 20 min.
6. Wyciągamy listki kaffiru i świeżą trawę cytrynową jeżeli jej używamy. Podajemy z makaronem i ulubionymi dodatkami.
Wpis powstał we współpracy z De Care.
Taka zupa na pewno posmakowałaby mojemu mężowi, zwłaszcza gdyby była odpowiednio pikantna :)
OdpowiedzUsuń