Tajska zupa z krewetkami


Tajska zupa z krewetkami czyli kulinarna podróż do Tajlandii! W czasach gdy podróże są utrudnione ratują nas kulinarne wojaże! Kto podróżuje ze mną? Zapraszam w podróż do mojej kuchni gdzie ugotujemy aromatyczną i rozgrzewającą zupę z nutką morskich, cytrusowych i egzotycznych smaków.

 

 WSKAZÓWKI: 

Do mojej zupy dałam krewetki ale ewentualnie użyć możecie pokrojonego w kostkę kurczaka (choć jednak polecam mocno krewetki).

Za mega smak w mojej zupie odpowiada czerwona pasta curry Kanokwan, która jest mega dobra (używam jej od lat) i ma super skład! Szukajcie jej w sklepach bo ten smak jest nie do podrobienia. W składzie ma: chili, trawę cytrynową, galangal, sól, czosnek, szalotkę, pastę z krewetek (krewetki + sól) limonkę, kaffir i kmin.

Zupę zabieliłam kremem kokosowym Kara, który również ma cudo skład –aż 99,9% kokosa! Krem kokosowy jest dosłownie aksamitny, rozpływający się w ustach i przepyszny. W sklepach znajdziecie kilka pojemności tego kremu kokosowego, ja użyłam do mojej zupy dwa malutkie kartoniki o pojemności 65 ml (łącznie 130 ml).

Do zupy możesz dodać odrobinę mielonej trawy cytrynowej lub poszukać w sklepach świeżej i włożyć ją do gotującej się zupy.

Zamiast pasty czosnkowej możesz do zupy przecisnąć świeży ząbek czosnku jednak taka pasta to mega ułatwienie dla zabieganych i tych, którzy lubią jeść czosnek ale nie lubią myć praski po jego wyciskaniu (mówię też o sobie). 1 słoik = 20 ząbków czosnku. 

Do zupy koniecznie dodaj ulubiony makaron – cienki ryżowy, wstęgi ryżowe, ramen, udon czy też chow mein (jak u mnie) sprawdzą się idealnie.

Składniki na 3 porcje:

200 g krewetek

1/2 opakowania czerwonej pasty curry Kanokwan

2 x 65 ml kremu kokosowego Kara

1/2 cebuli

2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego

1/4 łyżeczki pasty czosnkowej

1/3 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej (opcjonalnie)

3 liście kaffiru

1/2 łyżeczki miodu

2 łyżki sosu rybnego

Dodatki: makaron ryżowy/ramen/chow mein, kolendra lub pietruszka, szczypior, świeża papryczka chilli, sezam

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju przez 1 minutę.

2. Dodajemy czerwoną pastę curry Kanokwan. Podsmażamy przez 1 minutę.

3. Następnie dodajemy liście kaffiru, mieloną trawę cytrynową, pastę z czosnku, sos rybny i miód. Całość zalewamy kremem kokosowym Kara. Mieszamy i gotujemy przez 1 minutę.

4. Dodajemy oczyszczone krewetki. Zalewamy całość 4 szklankami wody.

5. Gotujemy przez 20 min.

6. Wyciągamy listki kaffiru i świeżą trawę cytrynową jeżeli jej używamy. Podajemy z makaronem i ulubionymi dodatkami.


Wpis powstał we współpracy z De Care.

1 komentarz:

  1. Taka zupa na pewno posmakowałaby mojemu mężowi, zwłaszcza gdyby była odpowiednio pikantna :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger