Makaron z pieczarkami i tofu

 

Kremowy makaron z pieczarkami i tofu a'la boczkiem 🍄  Tofu a'la boczek widzicie u mnie dość często bo tofu wędzone to jeden z moich składników "must have" w lodówce. Tak, też kiedyś nie przepadałam za tofu dopóki nie nauczyłam się robić go tak aby było dobre 😁 Tofu wędzone uwielbiam w daniach wytrawnych, choć czasem lepsza jest naturalna wersja.



Składniki na 3 spore po lub 4 mniejsze porcje:
250 g dowolnego makaronu (u mnie tagliatelle)
1 kostka tofu wędzonego
ok. 300 g pieczarek
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
1 szkl. wody
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Tofu drobno kroimy. Mieszamy w misce z sosem sojowym. Na patelni rozgrzewamy olej.. Wrzucamy tofu i smażymy na dużym ogniu aż niektóre kawałki będą lekko przypalone. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Do tofu wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Solimy. Smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu. W misce mieszamy dokładnie wodę z mąką i jogurtem. Wlewamy na patelnię i mieszamy. Doprawiamy papryką słodką, ziołami, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Kosztujemy i ewentualnie ponownie doprawiamy. Makaron łączymy z sosem.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

1 komentarz:

  1. O rany, ale to smakowicie wygląda:) Zdecydowanie spróbuję w najbliższym czasie i na pewno również postawię na tagliatelle. Ten makaron pasuje mi do tego dania idealnie. Zresztą uważam, że tagliatelle to najsmaczniejszy makaron:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger