Babeczki orzechowe
Babeczki - mini orzechowce - ze zmielonymi orzechami pecan 🥜 to dobra alternatywa gdy boicie się, że jak upieczecie całą blaszkę orzechowca to pójdzie na raz do brzuszka, zamiast sobie z głową porcjować. Tutaj macie 7 sztuk babeczek "w sam raz na raz". Dobre do podzielenia, dobre do schowania do lunchboxu, dobre do kawy!
Składniki na 7 babeczek:
100 g zmielonych orzechów pecan (lub włoskich)
100 g mąki pszennej lub orkiszowej
1 jajko
2 żółtka
70 g erytrolu/ksylitolu/cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek mleka
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki mieszamy do połączenia w misce. Masa nie musi być gładka.
2. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Masę przekładamy do foremek na babeczki.
4. Pieczemy ok. 25 min.
Ja podałam je posmarowane dodatkowo masłem orzechowym + udekorowane całymi orzechami.
Sprawdź również przepis na inne babeczki:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz