Tarta z karmelizowaną cebulą i chorizo

 


Raz zrobicie i nigdy o niej nie zapomnicie! Kruche ciasto, lekko słodka cebula, trochę czosnku, ostre chorizo, suszone pomidory... Najlepsze połączenie! ❤️


tarta z chorizo

Składniki na 3 porcje:
250 g mąki pszennej
1 jajko
2 łyżki jogurtu naturalnego
70 g zimnego masła
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:
4 duże cebule lub 6-7 małych (ja użyłam same czerwone ale można zrobić mix)
ok. 50 g chorizo
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 liść laurowy
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 płaskiej łyżeczki soli 4-5 suszonych pomidorów
1 roztrzepane jajko
Opcjonalnie: 1 garść sezamu/maku

Przygotowanie:
Z mąki, masła, jogurtu, jajka, soli i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Na patelnię wlewamy oliwę. Chorizo kroimy w dość cieknie plastry. Wrzucamy na patelnię i podsmażamy przez 2-3 minuty na małym ogniu aż wytopi się tłuszcz, a chorizo lekko się zarumieni. Zdejmujemy chorizo (zostawiając tłuszcz) na talerzyk. Wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku. Dorzucamy liść laurowy, sól, paprykę słodką. Smażymy ok. 10-15 min. na małym ogniu aż cebula się podsmaży i zmniejszy swoją objętość. Ciasto po upływie czasu wyciągamy z lodówki i wałkujemy podsypując mąka na okrąg, taki żeby zmieścił nam się na blaszce od piekarnika. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek (zostawiamy wolne boki) nakładamy podsmażoną cebulę (wyciągamy liść laurowy), układamy chorizo i pokrojone suszone pomidory. Zawijamy boki, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i opcjonalnie obsypujemy sezamem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok. 30-35 min. do zarumienienia.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

tarta z chorizo

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger