Pizzerinki na spodzie ziemniaczanym

 


Pizzerinki/placuszki na spodzie ziemniaczanym czyli mega fajna sprawa na karnawałową domówkę na którą zostałam na zaproszona przez markę Aviko. Przygotowałam pizzerinki na spodzie zrobionym z ich Mashed Patatoe czyli puree ziemniaczanym i wyszło obłędnie!



Na pizzerinki możecie położyć dosłownie wszystko co chcecie i co lubicie jeść na "normalnej" pizzy! U mnie jest to salami, podsmażone pieczarki z cebulą, kukurydza, oliwki i oczywiście ser...

 

WSKAZÓWKI:

Jeżeli chcesz zamiennie możesz użyć mąki pszennej pełnoziarnistej, mąki owsianej lub mixu bezglutenowego.

Użyj swoich ulubionych dodatków do pizzy! Przynajmniej kilku – im więcej tym smaczniej!

Zamiast sosu pomidorowego możesz użyć pesto bazyliowe lub czerwone. Opcjonalnie spód można posmarować również sosem czosnkowym.

Pizzę podawaj zaraz po wyciągnięciu z piekarnika. Możesz podać ją z kilkoma listkami rukoli lub bazylii, a także polać oliwą.

Kontroluj piekarnik – każdy piecze trochę inaczej, nasze pizzerniki mają być upieczone, a nie spalone.


Składniki na 1-2 blaszki pizzerinek:

1 opakowanie Mashed Patatoe Aviko

1 szkl. mąki pszennej

1 jajko

Sos pomidorowy/pesto 1 kulka mozzarelli

1 łyżka oregano

Ulubione dodatki:

U mnie jest to podsmażona na oliwie 1 cebula pokrojona w piórka z 250 g pokrojonych pieczarek. Na moje pizzerinki położyłam też salami, kukurydzę i oliwki.

Przygotowanie:

1. Puree ziemniaczane rozmrażamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Studzimy.

2. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce.

3. Do przestudzonego puree dodajemy jajko i mąkę. Całość mieszamy, początkowo łyżką, a następnie ręką.

4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

5. Ręce obsypujemy mąką. Nabieramy masę, formujemy kulki, spłaszczamy je i przekładamy na blaszkę. 1 kopiasta łyżka = 1 pizzerinka.

6. Na każdą pizzerinkę nakładamy sos pomidorowy lub pesto, następnie posypujemy po każdej pizzerince mozzarellę (połowę z całości), później układamy nasze dodatki, dajemy resztę mozzarelli całość posypujemy oregano.

7. Pieczemy ok. 30 min. w 200 stopniach (tryb góra-dół).



Wpis powstał we współpracy z marką Aviko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger