Orzechowe zawijasy
Zawijasy orzechowe z ciasta francuskiego 🥜🥰 Wyznaję zasadę, że w naszej lodówce zawsze musi być ciasto francuskie i powiedziałam też o tej mojej zasadzie babci 🧓Wzięła sobie do serca i owszem, zawsze ciasto w lodówce ma... Tylko nie wie co z nim zrobić i daje mi 🤪 Pomysły na ciasto francuskie? Mi ich nie brakuje! Dziś proponuję Wam ciasto francuskie na słodko.
Składniki na 1 blaszkę zawijasów:
1 duży arkusz ciasta francuskiego
150 g orzechów włoskich lub pecan
100 ml mleka
4 kopiaste łyżki cukru koksowego/ksylitolu/erytrolu/ewentualnie zwykłego cukru
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki cynamonu
1 roztrzepane jajko do posmarowania
Opcjonalnie: 1 łyżka syropu orzechowego
Przygotowanie:
Orzechy siekamy dość drobno. Przesypujemy do miski. Dodajemy słodzidło, mleko, cynamon, kakao i opcjonalnie syrop orzechowy. Mieszamy i odstawiamy na 5 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Rozprowadzamy masę orzechową po całości zostawiając wolne boki. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy w "plasterki". Przekładamy na blaszkę. Spłaszczamy ręką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ile piec ciasto francuskie? Ja piekłam je ok. 20 min. Ma być pięknie zarumienione.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz