Orzechowe zawijasy

 


Zawijasy orzechowe z ciasta francuskiego 🥜🥰 Wyznaję zasadę, że w naszej lodówce zawsze musi być ciasto francuskie i powiedziałam też o tej mojej zasadzie babci 🧓Wzięła sobie do serca i owszem, zawsze ciasto w lodówce ma... Tylko nie wie co z nim zrobić i daje mi 🤪 Pomysły na ciasto francuskie? Mi ich nie brakuje! Dziś proponuję Wam ciasto francuskie na słodko.


Składniki na 1 blaszkę zawijasów:

1 duży arkusz ciasta francuskiego

150 g orzechów (ja użyłam mix nerkowców, ziemnych i pecan)

100 ml mleka

4 kopiaste łyżki cukru koksowego/ksylitolu/erytrolu/ewentualnie zwykłego cukru

1 łyżka kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

1 roztrzepane jajko do posmarowania

Opcjonalnie: 1 łyżka syropu orzechowego

Przygotowanie:

Orzechy siekamy dość drobno. Przesypujemy do miski. Dodajemy słodzidło, mleko, cynamon, kakao i opcjonalnie syrop orzechowy. Mieszamy i odstawiamy na 5 min. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy. Rozprowadzamy masę orzechową po całości zostawiając wolne boki. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy w "plasterki". Przekładamy na blaszkę. Spłaszczamy ręką. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.

 Ile piec ciasto francuskie? Ja piekłam je ok. 20 min. Ma być pięknie zarumienione.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger