Włoskie świąteczne ciasteczka migdałowe
3
Boże Narodzenie
,
Ciasteczka
,
Kuchnia Włoska
,
Kuchnie Świata
,
Mąka migdałowa
,
Migdały
,
Pyszne wypieki i desery
Włoskie, świąteczne ciasteczka migdałowe 🎄 mega kruche, mocno migdałowe. Z powodzeniem zastąpią lub staną u boku pierniczków w te (i na pewno następne) święta 🎅 Gwarantuję, że przypadną do gustu każdemu (lub prawie każdemu) łasuchowi. Nie czekaj dłużej i spróbuj tych rozkosznych ciasteczek i wprowadź trochę nowości.
Jeżeli lubisz bardziej słodkie ciasteczka dodaj 80 g cukru pudru zamiast 50 g lub podsyp ciasteczka cukrem pudrem z mąką.
Ciasto możesz zagnieść wstępnie używając miksera planetarnego, a następnie rękami zlepić z niego kulkę.
Jeżeli bardzo zależy Ci na czasie możesz włożyć ciasto owinięte w folię spożywczą do zamrażarki na ok. 25 min.
Składniki na ok. 2 blaszki ciastek:
150 g mąki pszennej + do podsypania
150 g mąki migdałowej
1 żółtko
60 g masła
3 łyżki zimnej wody
50 g cukru pudru (może być z erytrolu lub ksylitolu)
Ekstrakt waniliowy
Przygotowanie:
Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto w kulkę. Wkładamy do lodówki na 1h. Po upływie czasu ciasto wyciągamy. Dzielimy na 2 części. Ciasto jest bardzo kruche więc trzeba je obficie podsypywać mąka (lub mąka z cukrem pudrem). Z ciasta wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy ok. 15 min.
Sprawdź również przepis na:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Witam, czy można użyć tylko mąkę migdałową zamiast pszennej?
OdpowiedzUsuńWitam, czy zamiast mąki pszennej mogę użyć tylko migdałową?
OdpowiedzUsuńmożna spróbować
Usuń