Syrop imbirowy



Idealny do jesienno-zimowych herbatek 🍵🍂 Ulubiona zaparzona herbata, plastry 🍊, laska cynamonu, goździki, anyż, miód i oczywiście syrop lub mus imbirowy 🥰 najlepiej!



WSKAZÓWKI:

Używając go bardzo proszę zacznijcie od 1/2 łyżeczki i sprawdźcie czy jest dla Was ok. lepiej dać za mało i dołożyć niż przepalić sobie przełyk. ja spokojnie leję sobie sporo ale od dwóch lat ścieram imbir w ogromnych ilościach do herbaty więc jestem przyzwyczajona.

Taki syrop może stać w lodówce ok. 2 miesiące (jeżeli zrobimy go na cukrze). Syrop warto co kilka dni mieszać bo wytworzy się galaretka, ale to też nie problem. Wystarczy włożyć butelkę do ciepłej wody lub wylać do kubka, wymieszać z wodą, która się wydzieliła i ponownie wlać do butelki.

Składniki:
500 g korzenia imbiru 2-3 szkl. wody
1/2 szkl. cukru
1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru
Szczypta kurkumy
1/2 cytryny
3 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:
Imbir obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i dodajemy kurkumę, cukier i ksylitol/erytrol. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min., co chwilę mieszając. Lekko studzimy. Dodajemy miód i mieszamy. Następnie przecieramy przez sitko imbir do butelki/słoika. Pozostałe resztki/mus wkładamy do innego słoika i również zużywamy np. do herbaty. Przechowujemy w lodówce. . Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 butelki syropu i 1 słoiczek musu lub 1 butelka syropu i 3 słoiczki musu. 

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger