Świąteczka choinka do zjedzenia na 7 sposobów!


2 rodzaje ciasta i 5 różnych nadzień! Czyli choinka na słodko i słono :) Dla każdego coś dobrego! Nadzienie cynamonowe, makowe, czekoladowe, z powideł, a może na słono z czosnkiem? Wypróbuj każdą opcję!



CIASTO

Ciasto francuskie
Pierwszym rodzajem ciasta jest... ciasto francuskie. Takie, gotowe ze sklepu. Kupujecie jedno, rozwijacie i nakładacie dwie części na siebie. Wycinamy z niego trójkąt z nóżką na dole. Nacinamy od góry - najwyżej najmniejsze nacięcia, najniżej największe. Dolną część przygotowanego i wykrojonego ciasta smarujemy nadzieniem. Nakładamy drugą część. Boki zawijamy. Możemy wyciąć z reszty ciasta gwiazdkę na czubek i do zjedzenia "na raz" i skosztowania czy można "bez wiochy" (ja Was o tym zapewniam, ale może jesteście niedowiarkami) podać choinkę na stół :) Choinkę smarujemy roztrzepanym jajkiem. W wersji na słodko choinkę możemy posypać dodatkowo cynamonem, a wersji na słono dowolnymi nasionami. Ciasto francuskie pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach.

Ciasto kruche
Drugim rodzajem ciasta, które można użyć jest ciasto kruche.
W wersji na słodko dodajemy do ciasta 3 łyżki cukru pudru, a wersji słonej 0,5 łyżeczki soli.

Składniki na ciasto kruche:
2,5 szkl. mąki pszennej
120 gramów masła
1 jajko
1 łyżeczka śmietany lub jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Masło siekamy z mąką. Zagniatamy ciasto z mąki, masła, proszku, jajka, cukru pudru lub soli i śmietany/jogurtu. Odstawiamy na 1h do lodówki.
Ciasto dzielimy na 2 części i wałkujemy podsypując mąką. Nakładamy dwie części na siebie. Wycinamy trójkąt z nóżką na dole. Nacinamy od góry - najwyżej najmniejsze nacięcia, najniżej największe. Dolną część przygotowanego i wykrojonego ciasta smarujemy nadzieniem. Nakładamy drugą część. Boki zawijamy. Możemy wyciąć z reszty ciasta gwiazdkę na czubek i do zjedzenia "na raz" i skosztowania czy można "bez wiochy" (ja Was o tym zapewniam, ale może jesteście niedowiarkami) podać choinkę na stół :) Ciasto kruche pieczemy ok. 30 min. w 180 stopniach.

NADZIENIA

Przygotowałam dla Was kilka rodzajów nadzienia. Mam nadzieję, że któreś przypadnie Wam do gustu :)

Robiąc choinkę z ciasta kruchego przygotuj składniki podwójnie - wyjdzie ona większa od tej z ciasta francuskiego.

Nadzienie z powideł:
2 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Mieszamy w miseczce.

Nadzienie cynamonowe:
2 łyżeczki miękkiego masła
1 łyżka cynamonu
1 łyżka ksylitolu/erytrolu/cukru

Mieszamy w miseczce.

Nadzienie czekoladowe:
2 łyżeczki miękkiego masła
20 g kakao
2 łyżki ksylitolu/erytrolu/cukru

Mieszamy w miseczce.

Nadzienie czosnkowe:
3 łyżeczki masła
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka posiekanej pietruszki

Czosnek wyciskamy do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy.

Nadzienie makowe:
2 łyżki masy makowej
1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej

Mieszamy w miseczce.


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger