Rurki cynamonowe z kremem budyniowym

 

Rurki cynamonowe z kremem budyniowym 🥰🤭 to naprawdę przepyszna propozycja. Cynamonowe rurki i aksamitny krem budyniowy to znakomite połączenie. 



Składniki na rurki cynamonowe:
300 g mąki pszennej
100 g masła
150 g jogurtu naturalnego
 + 3 łyżki cukru i 1 łyżka cynamonu i 1 jajko do posmarowania rurek 

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, masła (pokrojonego w małą kostkę) i jogurtu. Wkładamy do lodówki na 1h. Na talerzu mieszamy 3 łyżki cukru 1 łyżkę cynamonu. Po upływie czasu ciasto wyciągamy i wałkujemy podsypując mąka. Wykrawamy paski i nawijamy na foremki do rurek wysmarowane masłem (paski powinny lekko na siebie nachodzić). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i obtaczamy w cukrze z cynamonem. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy ok. 17 min. Studzimy.

Składniki na krem budyniowy:
1 budyń waniliowy bez cukru
450 ml mleka
5 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
50 g masła

Przygotowanie:
300 ml mleka podgrzewamy w garnku z ksylitolem/erytrolem/cukrem. W miseczce mieszamy 150 ml mleka i budyń. Gdy mleko w garnku zacznie się gotować wlewamy mleko z budyniem i energicznie mieszamy. Gdy budyń będzie dość gęsty zdejmujemy go z ognia, wierzch owijamy folią spożywczą u studzimy. Wyciągamy z lodówki masło. Gdy budyń będzie wystudzony miksujemy go z masłem. Przekładamy krem budyniowy do rurek (łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego).



Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



3 komentarze:

  1. A czy do ciasta również można dodać ksylitol zamiast cukru, czy raczej nie wyjdzie? Renata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta nie dodaje się wcale cukru, jedynie do obtoczenia i musi być to cukier bo ksylitol może się rozpłynąć i rurka nie będzie miała fajnej chrupiącej powłoczki.

      Usuń
  2. Ile sztuk jest z tego przepisu

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger