Piernikowe babeczki marchewkowe
Piernikowe babeczki marchewkowe nadziane żurawiną i orzechami 🥕❤️ mega, mega pulchne! Wilgotne i przepyszne 🤤
3 średnie marchewki (ok. 200g po obraniu i starciu na tarku)
1 szkl. mąki pszennej/orkiszowej typ 500 lub pół na pół typ 500 i pełnoziarnistej
2 średnie jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przyprawy do piernika
30 g suszonej żurawiny lub rodzynek
40 g dowolnych orzechów (u mnie nerkowca)
5 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru
3 łyżeczki jogurtu naturalnego
4 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Orzechy nerkowca kruszymy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki mieszamy w misce (masą jest dość zbita więc trzeba ją dobrze wymieszać). Przekładamy do foremek na babeczki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 25 min.
Sprawdź również przepis na:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Babeczki wychodzą super! Wpisałam do zeszytu z przepisami. Na wierzch dałam dodatkowo bitą śmietanę z mascarpone i odrobiną ksylitolu.
OdpowiedzUsuń