Obłędny krem pierniczkowy

 

Obłędny, najlepszy, prosty i szybki krem piernikowy 🥰 Wczoraj na stories pokazywałam Wam jeden sklepowy krem piernikowy z tragicznym składem. No jeden wielki syrop glukozowo-fruktozowy z olejem palmowym i cukrem. No raz, nie zawsze można, of kors... Ale co gdyby tak zrobić jego domową wersję, z lepszym składem, a na dodatek dużo, dużo lepszą?! No to byłby raj. I jest 😈


Taki krem możesz dodać np. do owsianki, na pancakes/naleśniki, podać z pieczonym jabłkiem, wylać na sernik, dodać do drożdżówek czy zjeść prosto ze słoika.

Składniki na 1 słoiczek:

100 g pierniczków np. z TEGO przepisu (ja użyłam robionych na erytrolu)

50 ml mleka lub napoju roślinnego

30-50 g masła

50 g miodu w wersji średnio słodkiej i 80 g miodu w wersji mega słodkiej

Mała szczypta cynamonu i soli

Przygotowanie:

Pierniczki kruszymy np. w młynku do kawy, maszynie lub ewentualnie ręcznie. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, miodem, cynamonem i solą (tylko aby masło się rozpuściło). Lekko studzimy. Miksujemy z pokruszonymi pierniczkami na gładką masę. Opcjonalnie można dodać śmietankę kremówkę aby był bardziej kremowy (1 łyżka) ale to też podbija kaloryczność. Przechowujemy w lodówce przez kilka dni (max. 7 dni).


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger