Mus chałwowy

 

Obłędny i puszysty krem chałwowy 💙 z dodatkiem chrupiących ciastek i borówek. Dla mnie hit zdecydowanie i polecam spróbować go chociaż raz w życiu (chociaż myślę, że na jednym razie się nie skończy! 🤪).



WSKAZÓWKI:
Opcjonalnie dodaj do deseru borówki i sezam - bardzo pasują :)
Jeżeli chcesz mieć bardzo, bardzo "chałwowy" mus możesz dodać więcej tahini lub do gotowego musu dodać pokruszoną w rękach chałwę.
Przed podaniem deser należy schłodzić w lodówce przez min. 1h.

Składniki na 3-4 porcje:
200-250 g śmietanki 30%
50 g czekolady białej
2 łyżki mleka
3 łyżeczki cukru pudru (może być np. z erytrolu lub ksylitolu)
3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
Dowolne bardzo chrupiące ciastka (idealne będą cantucci)

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy białą czekoladę z mlekiem. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na "bitą śmietanę". Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i tahini. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy masę do pucharków. Chłodzimy przez 1h w lodówce. Dodajemy pokruszone ciastko, borówki, a całość posypujemy sezamem.


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger