Mini bezy z karmelem
Mini bezy z bitą śmietaną i karmelem 🤤 oraz dodatkiem ziarenek granatu, udekorowane rozmarynem ale możecie dać na wierzch co chcecie. Jak Wam się podobają? No będę nieskromna i powiem, że nie mogę oderwać od nich wzroku 🤪
WSKAZÓWKI:
50 g cukru na 1 białko.
Używając erytrolu trzeba dodać i tak 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50, ja robiłam 3 łyżki erytrolu i 1 łyżkę cukru.
Składniki na 9-10 bez:
4 białka
200 g cukru
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Kilka kropel soku z cytryny
Szczypta soli
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy cukier (1 łyżka na 1 minutę miksowania). Na końcu dodajemy skrobię i sok z cytryny. Krótko miksujemy. Ubite białka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy ok. 10 "kleksów". Formujemy łyżką, w środku robimy małe wgłębienie na bitą śmietanę. Piekarnik nagrzewamy do 115-120 stopni. Mini bezy pieczemy ok. 1h 30 min. Studzimy w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.
Składniki na karmel:
4 łyżki cukru/erytrolu
5 łyżek śmietanki 30-36%
Szczypta soli
Przygotowanie:
Cukier/erytrol na karmel przesypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, nie ruszamy, do momentu aż zacznie brązowieć - musimy uważać żeby nie spalić bo dzieje się to w kilka sekund. Zdejmujemy karmel z ognia i dodajemy śmietankę - będzie bulgotać więc uważamy, mieszamy i odstawiamy na bok na chwilkę do przestygnięcia. Już lekko ostudzony karmel przelewamy na bezy z bitą śmietaną. Posypujemy solą. Dekorujemy np. granatem i rozmarynem.
Sprawdź również przepis na:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz