Czekoladowy wieniec z orzechami pecan

 


Wieniec czekoladowy z orzechami pecan 🥰🎄 Idealny na zbliżające się święta. Czyż nie wygląda cudownie!? 😇 Trochę zniknęła mu "dziurka" 🤪 ale - jest na wypasie! To zapewniam 😁 Jeżeli poza klasyką na święta chcecie zrobić coś nowego to być może będzie to on? 🤔


Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
8 kopiastych łyżek cukru (minimum. 1 łyżka cukru, reszta to może być erytrol)
1 jajko
60 g czekolady
2 łyżki kakao
3 łyżki masła
170 ml mleka/napoju roślinnego
Duża szczypta soli

Nadzienie:
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru/cukru kokosowego/cukru trzcinowego/erytrolu/ksylitolu
70 g orzechów pecan D-nuts
1 jajko do posmarowania wierzchu

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, czekoladą i kakao. Dolewamy zimne mleko. Mieszamy - całość powinna być letnia. Przelewamy do miski. Kruszymy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Podstawiamy na 60 min. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Podsypujemy mąką. Wałkujemy na spory prostokąt. Masło na nadzienie rozpuszczamy. Mieszamy z cynamonem, słodzidłem i pokruszonymi orzechami. Smarujemy po rozwałkowanym cieście. Zawijamy w długi rulon. Nacinamy wzdłuż (zostawiamy nie rozcięty "ogonek). Zawijamy obydwie części i przekładamy na blaszkę. Robimy wianuszek. Zostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min.

Na hasło CZARNA macie 7% zniżki na produkty D-nuts (zniżka obowiązuje do 23.12.20 r.) 😊


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger