Czekoladowy wieniec z orzechami pecan
0
Boże Narodzenie
,
Czekolada
,
Drożdżowe
,
Orzechy
,
Pecan
,
Pyszne wypieki i desery
Wieniec czekoladowy z orzechami pecan 🥰🎄 Idealny na zbliżające się święta. Czyż nie wygląda cudownie!? 😇 Trochę zniknęła mu "dziurka" 🤪 ale - jest na wypasie! To zapewniam 😁 Jeżeli poza klasyką na święta chcecie zrobić coś nowego to być może będzie to on? 🤔
Składniki:
400 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
8 kopiastych łyżek cukru (minimum. 1 łyżka cukru, reszta to może być erytrol)
1 jajko
60 g czekolady
2 łyżki kakao
3 łyżki masła
170 ml mleka/napoju roślinnego
Duża szczypta soli
Nadzienie:
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
2 łyżki masła
2 łyżki cukru/cukru kokosowego/cukru trzcinowego/erytrolu/ksylitolu
70 g orzechów pecan D-nuts
1 jajko do posmarowania wierzchu
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy w rondelku z cukrem, czekoladą i kakao. Dolewamy zimne mleko. Mieszamy - całość powinna być letnia. Przelewamy do miski. Kruszymy drożdże. Dodajemy szczyptę soli, jajko i mąkę. Zagniatamy ciasto przez ok. 5 min. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub mleka. Podstawiamy na 60 min. w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ciasto ponownie zagniatamy. Podsypujemy mąką. Wałkujemy na spory prostokąt. Masło na nadzienie rozpuszczamy. Mieszamy z cynamonem, słodzidłem i pokruszonymi orzechami. Smarujemy po rozwałkowanym cieście. Zawijamy w długi rulon. Nacinamy wzdłuż (zostawiamy nie rozcięty "ogonek). Zawijamy obydwie części i przekładamy na blaszkę. Robimy wianuszek. Zostawiamy na 30 min. w ciepłym miejscu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wianuszek smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 30 min.
Na hasło CZARNA macie 7% zniżki na produkty D-nuts (zniżka obowiązuje do 23.12.20 r.) 😊
Sprawdź również przepis na:
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz