Brownie z dżemem borówkowym

 

Najlepsze piernikowe brownie skradnie serce każdego fana czekolady oraz piernikowych smaków! Jest obłędnie czekoladowe, rozpływające się w ustach i fajnie przełamane dżemem.


Do mojego brownie użyłam dżemu 70 % borówka czarna Darbo. Tradycyjna receptura tych dżemów sięga aż 1879 roku! W składzie jest 70% owoców, cukier, sok cytrynowy i pektyny...Tyle! Skład prosty jak proste jest zrobienie tego brownie! Jeżeli aktualnie tak samo jak ja macie ochotę na wszystko co pachnące i piernikowe koniecznie spróbujcie tego przepisu, a dżemy Darbo znajdziecie aktualnie np. w sklepie internetowym Frisco.pl.

Składniki:

250 g czekolady gorzkiej

150 g masła

150 g ksylitolu/erytrolu/cukru (ja użyłam erytrol)

230 g mleka 5 jajek

150 g mąki pszennej

2 łyżki kakao

1 łyżka przyprawy do piernika

Szczypta soli

1/2 słoiczka dżemu 70% borówka czarna Darbo

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy w rondelku z czekoladą, kakao, przyprawą do piernika i mlekiem. Jajka ucieramy ze słodzidłem. Mieszamy delikatnie z mąka. Dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladową. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę. Łyżeczką nakładamy małe keksy z dżemu. Drugim końcem łyżeczki robimy ślaczki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Pieczemy ok. 40-45 min.


Sprawdź również przepis na:



Wpis powstał we współpracy z marką Darbo.

3 komentarze:

  1. Wygląda przepysznie! Z chęcią porywam przepis! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie. Połączenie słodkiego ciasta czekoladowego, jakim jest brownie z nieco kwaśniejszym dżemem borówkowym równoważy smak i staje się połączeniem idealnym. Bardzo dobry wybór.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger