Babka piernikowa

 

Babka piernikowa 🎄rozpływająca się w ustach. U mnie polana dodatkowo czekoladą. Intrygująca swoim wyglądem... ❤️ I bardzo prosta do zrobienia!



WSKAZÓWKI:
Wszystkie składniki MUSZĄ być w temperaturze pokojowej.
Zamiast kefiru możesz użyć maślanki.
Użyj przyprawę do piernika bez cukru i mąki.
Przestudzoną babkę można polać polewą czekoladową (60 g czekolady, 5 łyżek mleka i 1 łyżeczka masła).

Składniki:
320 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 750
3/4 szkl. ksylitolu/erytrolu/cukru (u mnie pół na pół erytrol i cukier)
200 g kefiru
1 łyżka kakao
1 łyżka przyprawy do piekarnika
1 łyżka cynamonu
3 jajka
100 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Jajka ucieramy ze słodzidłem. Stopniowo wlewamy olej. Do drugiej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy. Dodajemy naprzemiennie z kefirem/maślanką do utartych jajek z olejem ciągle miksując. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Przelewamy masę do formy (jeżeli używamy metalowej to najpierw smarujemy ją masłem i obsypujemy mąką). Pieczemy ok. 50-60 min. (do suchego patyczka).


Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger