Jabłkowo-pomarańczowe crumble z patelni


Jabłkowo-pomarańczowe crumble z patelni! 🍊🍎Coś dla tych którym nie chce się grzać piekarnika lub go nie mają. Jest mega chrupiące! Ta kruszonka mam wrażenie jeszcze lepiej wychodzi z patelni niż z piekarnika 😂 mocno polecam na jesienne dni!



Składniki na 3 porcje:
400 g jabłek
1 pomarańcza
2 łyżki cukru/ksylitolu/erytrolu (ja użyłam cukier palmowy)
15 g masła
1 szczypta cynamonu
Kruszonka:
50 g zimnego masła
40 g mąki pszennej (można użyć również orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej)
2 łyżki cukru/erytrolu/ksylitolu
20 g płatków migdała

Przygotowanie:
Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych (można je obrać, ja tego nie robiłam). Kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Pomarańczę kroimy na pół. Wyciskamy sok z jednej połówki na patelnię. Dodajemy słodzidło i cynamon. Pomarańcze kroimy w kostkę. Przekładamy jabłka i pomarańcze na patelnię. Smażymy ok. 5-10 min. na średnim ogniu (aż jabłka lekko zmiękną). W misce mieszamy składniki na kruszonkę. Przecieramy między palcami. Drugą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy kruszonkę. Smażymy na złocisty kolor na średnim ogniu (nie przestraszcie się jak na początku Wam się... Roztopi 😁). Przekładamy owoce do miski i posypujemy kruszonką.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger