Grissini


Grissini 🧡 to rodzaj włoskiego 🇮🇹 pieczywa/przekąski. Często podawane solo jako "apetizer" przed głównym daniem (np. picką🍕) ale również podawane z talerzem serów/wędlin. 



Moje Grissini są dość grube bo takie lubię, ale jeżeli wolicie cieńsze to zróbcie naprawdę mega cienkie wałeczki i pieczcie je trochę krócej.

Składniki na ok. 30 sztuk:
250 g mąki pszennej
150 ml letniej wody
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
+ 1 roztrzepane jajko
Sól gruboziarnista

Przygotowanie:
Do miski kruszymy drożdże. Dodajemy oliwę, mąkę, wodę, sól, cukier i paprykę słodką. Zagniatamy ciasto przez 5 min. Powinno być gładkie i elastyczne. W razie. Potrzeby dodajemy odrobinę więcej wody lub mąki. Odstawiamy na 1h. w ciepłe miejsce. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Po upływie godziny ciasto dzielimy na 30 części. Każdą rolujemy rękami i układamy na blaszce (pamiętajmy, że trochę jeszcze urosną). Smarujemy Grissini roztrzepanym jajkiem. Posypujemy solą. Odkładamy w ciepłe miejsce na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wkładamy blaszkę do piekarnika i pieczemy Grissini przez ok. 10 min (aż będą mocno zarumienione, ale nie spalone 🤪). Możemy też na dno piekarnika wylać wodę na początku pieczenia - Grissini będzie jeszcze bardziej chrupiące.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger