Fish&Chips
0
Kuchnia Brytyjska
,
Kuchnie Świata
,
Obiad
,
Ryby
,
Ryby i owoce morza
,
Ziemniaki
Fish&Chips po mojemu 💙 czyli ryba w panierce, pieczone ziemniaczki w piekarniku i sos czosnkowy. Zdecydowanie obiad, który mogłabym jeść codziennie!
Składniki na 3 porcje:
Ryba:
3 filety białej ryby (jeżeli używacie mrożonej to wyciągnijcie ją tuż przed smażeniem i polejcie ciepłą wodą)
Mąka
1 jajko
Panko (to genialna panierka, polecam kupić ale jeżeli jej nie znajdziecie to użyjcie po prostu bułki tartej)
Sól
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy olej. Filety solimy z dwóch stron. Obtaczamy w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w panko lub bułce tartej. Smażymy na średnim ogniu aż ryba będzie złocista.
Frytki:
6 ziemniaków
1 łyżeczka sody
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sól do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki szorujemy i kroimy w trochę grubsze paski niż na frytki. Zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i odstawiamy na 30 min. (moczenie sprawia, że ziemniaki będą bardziej chrupiące). Piekarnik nagrzewamy do do 220 stopni. Namoczone ziemniaki odsączamy, obtaczamy w oliwie i ziołach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min. (ja piekłam 40 min., musicie kontrolować jak się pieką i ewentualnie zwiększyć temperaturę). Gotowe ziemniaczki posypujemy solą.
Sos:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Czosnek przeciskamy i łączymy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz