Bułeczki dyniowe

Bułki dyniowe 🍔🥪 Dobre do kanapek/burgerów/tostów. Zachowują świeżość przez kilka dni! Trzymałam je w chlebaku i nawet po 4 dniach były miękkie!



Z ciastem dyniowym bywa różnie bo robimy puree z różnych dyń. Dlatego w razie potrzeby dodaj więcej mąki lub puree. Ciasto powinno być zwarte, elastyczne, łatwo odchodzić od ręki - wtedy będzie dobre! Na pewno Ci się uda! Ja moje jadłam z samym masłem i w wersji burgerowej z wege kotletem.

Składniki na ok. 12 bułek:
450 g mąki
300 g puree (jeżeli macie bardziej wodniste to mniej o 50g)
25 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
Szczypta kurkumy + jajko do posmarowania i sezam/mak do obsypania

Przygotowanie:
Drożdże i puree wyciągamy 30 min. szczybciej z lodówki niż mamy zamiar zabrać się za "robotę". Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy puree, mąkę, cukier, sól, oliwę i kurkumę. Zagniatamy ciasto przez kilka minut. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Po upływie czasu ponownie zagniatamy. W razie potrzeby dodajemy 2 łyżki mąki. Ciasto dzielimy na 12 części i formujemy z nich kulki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy nasionami. Odstawiamy na 30 min. w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bułki pieczemy ok. 30 min. aż będą wyrośnięte i złociste.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



1 komentarz:

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger