Zawijane bułeczki czosnkowe
2
Czosnek
,
Drożdżowe
,
Grill
,
Na imprezę
,
Sałatki i przekąski
Zawijane bułeczki czosnkowe polecają się na dobry początek tygodnia. Miękkie, puszyste, aromatyczne... No ja nie widzę lepszego poniedziałku 😁 U mnie z łososiem ale możecie też go pominąć lub dodać np. salami 😍
Składniki na ok. 17 bułeczek:
500 g mąki pszennej lub orkiszowej typ ok. 450
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml letniej wody/mleka/napoju roślinnego
25 ml oleju rzepakowego
1 kopiasta łyżeczka soli
70 g łososia wędzonego
50 g miękkiego masła
2 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Opcjonalnie:
suszone pomidory w proszku
Przygotowanie:
Łososia kroimy w kosteczkę. Drożdże kruszymy do miski. Dodajemy letni płyn, mąkę, cukier, sól i olej oraz pokrojonego łososia. Zagniatamy elastyczne ciasto. Wałkujemy je na stolnicy na grubość ok. 2-3 cm podsypując mąka. W misce mieszamy miękkie masło i przeciśnięty czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami. Smarujemy całość masłem czosnkowym. Ciasto kroimy na paski (ok. 16/17). Z pasków robimy harmonijki. Układamy w foremkach na muffiny. Odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 40 min.
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Czy mogę prosić o podanie ilości suchych drożdży na taki przepis? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że jedna saszetka wystarczy :) czyli ok. 7g.
Usuń