Sernik ze słonym karmelem
Sernik ze słonym karmelem ❤️ grzechu warty ale i możliwy do zrobienia w lżejszej wersji!
Ja mam wersję "FAT" i zdecydowanie polecam jednak "grzech" ten popełnić 😁 choć karmel w sumie robiłam na erytrolu to czekolady nie ominęłam 🤤
Jak go odchudzić?
Użyj erytrolu/ksylitolu zamiast cukru.
Pomiń spód (ja przeważnie robię serniki bez niego i wychodzą super)
Opcjonalnie nie dodawaj czekolady białej ale dodaj wtedy więcej ksylitolu/erytrolu do masy serowej.
Spód:
100 g masła
250 g herbatników
Masa serowa:
1 kg zmielonego twarogu sernikowego lub zwykłego i zmielonego w domu dwukrotnie
8 łyżek ksylitolu/erytrolu
4 jajka
1 tabliczka białej czekolady + 5 łyżek mleka do rozpuszczeni
2 budynie
200 ml mleka
Słony karmel:
100 g cukru/erytrolu/ksylitolu
6 łyżek śmietanki 30%
Sól gruboziarnista
Przygotowanie:
Herbatniki drobno kruszymy. Masło rozpuszczamy w rondelku. Łączymy z herbatnikami. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie ubijamy herbatniki z masłem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.. Twaróg miksujemy z jajkami. Czekoladę dzielimy na kostki i rozpuszczamy z odrobiną mleka w rondelku. Budynie mieszamy w misce z mlekiem, dodajemy do tego rozpuszczoną czekoladę oraz cukier/erytrol/ksylitol. Całość wlewamy do sera i miksujemy. Przelewamy masę na spód. Sernik pieczemy ok. 1h. Studzimy w piekarniku. Cukier/erytrol/ksylitol (używając ksylitolu/erytrolu trzeba dodać i tak 1 łyżkę cukru bo karmel nie wyjdzie, najlepiej robić 50/50, ja robiłam 70g erytrolu i 30 g cukru) na karmel przesypujemy do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na małym ogniu, nie ruszamy, do momentu aż zacznie brązowieć - musimy uważać żeby nie spalić bo dzieje się to w kilka sekund. Zdejmujemy karmel z ognia i dodajemy śmietankę - będzie bulgotać więc uważamy, mieszamy i odstawiamy na bok na chwilkę do przestygnięcia. Już lekko ostudzony karmel przelewamy na sernik. Posypujemy solą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz