Kopytka z cukinią
1
Cukinia
,
Dietetyczne
,
Kuchnia Polska
,
Obiad
,
Polskie smaki
,
Ziemniaki
Kopytka cukiniowe! Idealny pomysł na "przemycenie" większej ilości warzyw do diety 🤤 w przepysznej formie! Wychodzą bardzo delikatne 😍 a podane jak u mnie z parmezanem, masłem i świeżo mielonym pieprzem to poezja.
Składniki na 4-5 porcji:
ok. 1kg ziemniaków
2 jajka (lub wcale)
1 cukinia
ok. 3 szkl. mąki pszennej
Sól
Masło do oblania
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Rozgniatamy. Odstawiamy do wystudzenia. Cukinię ścieramy na grubych oczkach i solimy. Po 5 minutach odciskamy wodę - najwięcej jak się da. W dużym garnku gotujemy wodę z 2 łyżkami soli. Ziemniaki łączymy z mąką, startą cukinią i jajkami. Ugniatamy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Odrywamy mniejsze kawałki, robimy ruloniki (podsypujemy mąką) i wykrawamy pod ukosem kopytka. Wrzucamy do wody (partiami). Gdy kopytka wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 2 min (najlepiej wyciągnąć jedno na talerz i spróbować czy jest miękkie). Kopytka podajemy polane masłem, masłem z cebulką i skwarkami lub jak ja z masłem i parmezanem - trochę Polski, trochę Włoch 😊
Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com