Francuska zupa cebulowa

 

Francuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po "mojemu" bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu).

Składniki na 3-4 dość duże porcje:

800 g cebuli (najlepiej 600 g białej i 200 g czerwonej lub szalotek)

3 łyżki oliwy

1 łyżeczka masła klarowanego

4 ziela angielskie

1 łyżeczka tymianku

4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu 

Sól, pieprz

Dodatkowo:

Bagietka pszenna lub bułki pszenne, francuski ser, koperek

Opcjonalnie: sos sojowy

Przygotowanie:

1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. 

2. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z oliwą. 

3. Wrzucamy cebulę, dodajemy tymianek i ziele angielskie. Smażymy na małym/średnim ogniu przez 30 min. - cebula powinna się mocno skurczyć i zbrązowieć.

4. Wlewamy wodę/bulion. Gotujemy ok. 30 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nasza cebula za słabo się skarmelizowała można dodać trochę sosu sojowego dla koloru.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem - jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut. Podajemy z koperkiem.

Aby być na bieżąco z moimi przepisami i podglądać co działam w kuchni zajrzyj koniecznie na mojego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger