Francuska zupa cebulowa
Francuska zupa cebulowa 🧅to dla mnie HIT! Zrobiona trochę po "mojemu" bo nie miałam chociażby naczyń do zapiekania zupy z grzankami (a tak powinno być). Mimo to jest obłędnie dobra! Lekko słodka i fajnie przyprawiona (polecam dać sporą ilość pieprzu).
Składniki na 3-4 dość duże porcje:
1 kg cebuli
2 łyżki oliwy
1 łyżka masła
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 szkl. wody, a najlepiej warzywnego bulionu
1 szkl. białego wina
Sól, pieprz
Dodatkowo:
Bagietka pszenna lub bułki pszenne, ser żółty
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło z oliwą. Wrzucamy cebulę, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy na małym/średnim ogniu przez 30 minut - cebula powinna się mocno skurczyć i zbrązowieć. Następnie dolewamy białe wino. Gotujemy ok. 10 min. Wlewamy wodę/bulion. Gotujemy ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeżeli nasza cebula za słabo się skarmelizowała można dodać trochę sosu sojowego dla koloru. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bagietkę/bułkę kroimy. Ser ścieramy na grubych oczkach. Jeżeli mamy naczynia żaroodporne na zupę to zupę przelewamy do nich, na wierzchu układamy bułkę i posypujemy serem - jeżeli nie robimy same grzanki w piekarniku, a następnie układamy na zupie przelanej do misek. Pieczemy ok. 10 minut.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza