Babeczki mumie

 

Babeczki mumie to dobry pomysł na zbliżające się Halloween. Są pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i upiorne J Sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska dla dorosłych i dzieci.


Aby wykonać babeczki potrzebujesz zaledwie kilku składników spożywczych i naprawdę niewiele sprzętu – miskę, rondelek, piekarnik, kokilki (najlepiej silikonowe) i mikser. Ja korzystam z miksera ręcznego Vintage Cuisine. Mam go już ponad rok, a w maju przeszedł testy życia – 20 ciast (nie byle jakich bo były to biszkopty, bezy, szarlotki i przeróżne serniki) w 10 dni i jak widać nadal mi służy. Mam wersję kremową i taka kolorystyka zdecydowanie pasuje mi i mojej kuchni J Mikser łatwo się myje, jest mały więc zajmuje też mało miejsca.


WSKAZÓWKI:

Zamiast czekolady mlecznej możesz użyć czekolady gorzkiej, wybierz taką która ma min. 70% zawartości kakao.

Jeżeli nie masz ochoty na lukier polej swoje muffinki rozpuszczoną z odrobiną mleka czekoladą białą.

Użyj drażetek w mocnych kolorach – żółte, pomarańczowe lub czerwone. To wzmocni efekt końcowy.

 

Składniki na ok. 12 babeczek:

150 g mąki pszennej

2 jajka

4 łyżki masła

5 łyżek mleka

7 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

4 kostki czekolady mlecznej

3 łyżeczki kakao

Lukier:

½ cytryny

10 łyżeczek cukru pudru

+ drażetki czekoladowe

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy z mlekiem, czekoladą i słodziłem w rondelku. Przelewamy do miski. Dodajemy kakao, jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do foremek. Babeczki pieczemy przez  25 minut w 180 stopniach.

Z cytryny wyciskamy sok do miski. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Polewamy lukrem babeczki. Układamy oczy z drażetek czekoladowych.

 


Wpis powstał we współpracy z marką Vintage Cuisine.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger