Babeczki mumie
Babeczki mumie to dobry pomysł na zbliżające się Halloween. Są pyszne, mocno czekoladowe, miękkie i upiorne J Sprawdzą się idealnie jako słodka przekąska dla dorosłych i dzieci.
WSKAZÓWKI:
Zamiast
czekolady mlecznej możesz użyć czekolady gorzkiej, wybierz taką która ma min.
70% zawartości kakao.
Jeżeli nie
masz ochoty na lukier polej swoje muffinki rozpuszczoną z odrobiną mleka
czekoladą białą.
Użyj drażetek
w mocnych kolorach – żółte, pomarańczowe lub czerwone. To wzmocni efekt
końcowy.
Składniki na ok. 12
babeczek:
150 g mąki pszennej
2 jajka
4 łyżki masła
5 łyżek mleka
7 łyżek ksylitolu/erytrolu/cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
4 kostki czekolady mlecznej
3 łyżeczki kakao
Lukier:
½ cytryny
10 łyżeczek cukru pudru
+ drażetki czekoladowe
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy z mlekiem, czekoladą i słodziłem w rondelku. Przelewamy do miski. Dodajemy kakao, jajka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przekładamy masę do foremek. Babeczki pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach.
Z cytryny wyciskamy sok do miski. Dodajemy cukier puder i mieszamy. Polewamy lukrem babeczki. Układamy oczy z drażetek czekoladowych.
Wpis powstał we współpracy z marką Vintage Cuisine.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz