Syrop żurawinowy bez cukru

Syrop żurawinowy bez cukru 😍 Idealny do jesiennej herbatki! Teraz świeżą żurawinę znajdziecie bez problemu na targach. Taki syrop należy trzymać w lodówce do ok. 10 dni, ale jeżeli chcecie zrobić go więcej albo część zachować na zimę to wystarczy go zapasteryzować. Na końcu przepisu napiszę jak ❤️



Syrop jest mało słodki - a tak naprawdę praktycznie wcale nie jest słodki :) Stworzyłam go w takiej formie aby był bombą zdrowia, a nie słodzidłem bo ja używam do słodzenia jesiennej herbaty miodu. Jeżeli chcesz aby poza zdrowiem w herbacie był również słodzidłem to użyj 10 łyżek erytrolu/ksylitolu/cukru.

Składniki na 1 butelkę syropu:
100 g świeżej żurawiny
3/4 szkl. wody
3 łyżki erytrolu/ksylitolu/ostatecznie cukru

Przygotowanie:
Do garnka przesypujemy żurawinę. Zalewamy wodą. Dodajemy słodzidło. Gotujemy 5 min. Żurawinę po tym czasie możemy dodatkowo dognieść tłuczkiem do ziemniaków. Gotujemy kolejne 5 min. Studzimy. Przelewamy przez sito do butelki/słoika. Przecieramy dodatkowo łyżką aby wydobyć jak najwięcej syropu.

Pasteryzacja:
na dnie garnka z grubym dnem układamy ściereczkę. Słoik/butelkę układamy na środku (jak mamy ich więcej to układamy obok siebie ale nie mogą się stykać i dotykać boków garnka). Wlewamy wodę do garnka do 1/2-3/4 wysokości słoika/bultelki. Gotujemy. Od momentu wrzenia gotujemy przez 10 min. Studzimy w garnku.




Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Copyright © 2014 Czarna Wisienka , Blogger